Rigtig mange danskere har prøvet det. At spankulere ned ad hovedgaden i en sydlandsk ferieby og lade sig friste af kopier af kendte mærkevarer til en meget lav pris.
Erhvervs- og vækstministeriet og en række danske myndigheder retter i dag - op til sommerferien - fokus på salg og køb af kopivarer. Budskabet fra ministeriet er, at kopikøbene går ud over danske virksomheder og snyder statskassen for millioner af kroner.
Og der er en række forhold, du skal være opmærksom på, inden du hiver din valuta op af rejserygsækken og erhverver dig en kopitaske eller et par falske solbriller.
Som dansker skal du altid overholde de regler, der er for køb af kopivarer, i det land du besøger. Og de er meget forskellige fra land til land. I Italien kan du for eksempel risikere bødestraf, hvis du køber kopivarer, men også hvis du medbringer kopivarer købt et andet sted. I Portugal og Frankrig er det også ulovligt at købe og bruge kopivarer.
Generelt kan man sige om rejser i EU, at det er lovligt at tage kopivarer med hjem til eget brug.
Det kan du også fra rejser uden for EU, men der er flere restriktioner:
- •
At værdien af varerne ikke overstiger 3.250 kroner
- •
At varerne er pakket i din egen bagage
- •
At varerne ikke er købt til videresalg – det vil sige, at der kun må være tale om varer købt til privat brug
I Danmark er det lovligt at købe og eje kopivarer, men det er ulovligt at sælge kopivarer. Og det firma, der har rettigheder til originalvaren, kan sagsøge dig, hvis det mistænker dig for at ville sælge kopivaren videre.
Du kan derudover risikere, at Skat tilbageholder og destruerer kopivarerne, uden at du har ret til erstatning. Skat har på hjemmesiden Stop Piratkopiering listet op, hvad myndigheden gør, hvis der er mistanke om indførsel af kopivarer.
På Forbruger Europas hjemmeside er der en række råd til, hvordan du undgår at blive snydt til at købe en kopivare på rejsen. Blandt andet kan man være ret sikker på, at der er tale om en kopivare, hvis:
- •
Prisen er væsentlig lavere end mærkevarens normalpris.
- •
Kvaliteten af varen virker dårligere end forventet.
- •
Varen bliver solgt fra et midlertidigt salgssted, for eksempel en gadesælger eller et marked.
Erhvervs- og vækstministeriet og en række danske myndigheder retter i dag - op til sommerferien - fokus på salg og køb af kopivarer.
Kilde: www.forbrugereuropa.dk, www.forbrug.dk