Frisører kører på hjemmebesøg: 'Der er rigtig mange, der er desperate'

Det er fortsat lovligt for frisører at klippe i private hjem.

Frisørsalonen har skullet holde lukket fra den 21. december. (© Lisi Niesner/Reuters/Ritzau Scanpix)

Er der nogen, der kender en frisør, som kan klippe i dag?

Spørgsmålet dukker med jævne mellemrum op i lokale grupper på Facebook, og reaktionen er som regel den samme.

Debatten koger op, mens folk med vrede emojis og store bogstaver påpeger, at alle frisører desuden skal holde lukket.

Men det skal de faktisk ikke alle sammen. For selvom regeringen lukkede for frisørerne i december, fordi ‘den nødvendige smitteforebyggende afstand ikke kan sikres’, er det tilladt for frisørerne at køre ud i folks private hjem for at klippe deres hår.

På coronasmitte.dk er der en liste over liberale serviceerhverv, der skal holde lukket. Og her står:

'Frisørsaloner – dvs. lokaler, hvorfra tjenesteydelsen leveres. Det er således ikke forbudt for frisører at klippe kunder i den enkelte kundes private hjem.'

Og det gør en række af de frisører, DR Nyheder har talt med.

Stor efterspørgsel

En af dem er Fie Birkedal fra Køge, som siden 2018 har været en såkaldt udkørende frisør. Normalt klipper hun eksempelvis ældre, som bor på plejehjem. Men nu har kundekredsen ændret sig markant.

- Nu er det yngre kunder, som går på arbejde, og der er pludseligt mange mænd, og dem plejer jeg ikke at have. De plejer jo at kunne få en billig klipning i forskellige små bikse. Nu er der ikke andre steder for dem, der ikke kan holde ud at være langhårede, siger hun.

Og det er der mange, som ikke kan.

I dag har Fie Birkedal 11 kunder, og det er en fuldt booket dag, når hun samtidigt skal køre fra kunde til kunde.

- Og mens jeg er ude at køre, har jeg jo ti beskeder i messenger og på sms og telefonen har ringet ti gange, hvor jeg ikke har nået at tage den. Efterspørgslen er stor lige nu, siger Fie Birkedal.

Når hun klipper, bruger hun visir og mundbind, spritter af og tager en corona-test en gang om ugen.

Fie Birkedal ville gerne blive hjemme, hvis hun kunne få fuld kompensation, men det mener hun ikke, hun kan. Privatfoto.

Hun er dog først lige gået i gang igen efter jul, nu hvor de daglige smittetal er faldende, og hun er godt klar over, at hun ikke er lige populær alle steder. Som eksempelvis i de føromtalte Facebook-grupper, hvor flere mener, det er at blæse på coronaepidemien.

- De der debatter er helt hen i vejret, og jeg føler mig som en målskive, fordi jeg er en af dem, der kører ud, siger Fie Birkedal.

Krav om kompensation

Fie Birkedals firma hedder FB Cut, og hun mener ikke, at hun kan få fuld kompensation, hvis hun selv lukkede ned.

- Det er klart, at hvis jeg vælger at holde lukket, så er det jo et valg, jeg har taget, det er jo ikke myndighederne. De har jo valgt, at vi godt må holde åbent. Så har jeg jo ikke bare samme krav på kompensation.

Men via de officielle hjælpehotlines har hun endnu ikke kunnet få afklaring på, om hun kunne få kompensation.

- Hvis jeg kunne få 100 procent kompensation for omkostninger og løn, så ville jeg blive hjemme.

Frisørorganisation: - Vanvittigt

Hos Danmarks organisation for selvstændige frisører & kosmetikere har man ikke efterprøvet det, men formand Connie Mikkelsen mener dog, at en selvstændig som Fie Birkedal ville kunne sidestilles med frisører i saloner og få kompensation.

Og så mener interresseorganisationen entydigt, at de udkørende frisører skulle lukkes.

- Det er fuldstændig vanvittigt, at man skal lukke nogle saloner, hvor man ved, at der er rent og sprittet af, og hvor man har styr på hygiejnen. Hvorimod en frisør kører ud til fem forskellige kunder fra det ene til det andet hjem, så har de ikke nogen anelse om, hvad de kan trække med rundt i de her fem private hjem, siger formand Connie Mikkelsen.

Èn gruppe har man dog sympati for.

- Er man helt ny-etableret og i den situation, at ens virksomhed ikke kan gøre brug af hjælpepakkerne, er det ikke, fordi jeg ikke kan se, det kan blive nødvendigt. Men jeg synes, at det er forkert.

Frisør: - Jeg føler ikke, jeg har noget valg

Sådan en er Nanna Kiel. Hun er normalt selvstændig frisør i en salon, men hendes virksomhed, NaKi Beauty Hair & Makeup, blev oprettet efter den 1. marts 2020. Derfor kan hun ikke få kompensation for det tab, hun har på grund af de lukkede saloner.

Så hun er begyndt at køre ud til kunder.

- Der er rigtig, rigtig mange, og jeg er simpelthen nødt til at sige nej til folk, for jeg har ikke tider i øjeblikket.

Hun har også hørt kritikkerne, som mener, det er uforsvarligt midt i en nedlukning, men for hende er der ikke noge valg, når husleje og daginstitution skal betales.

- Jeg bliver mega ked af, at folk bliver sure, men jeg føler ikke, at jeg har noget valg, medmindre jeg gerne vil gældsætte mig familie. Jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre. Så skal jeg lukke min virksomhed og gå på dagpenge, siger Nanna Kiel.

Nanna Kiel kan ikke få kompensation, og derfor er hun begyndt at køre ud til kunderne privat. Privatfoto.

Men er det ikke en mulighed fremfor at risikere at trække smitten med rundt?

- Vi kan også smitte hinanden, når vi er nede at handle. Folk kommer for tæt på, hoster i hånden og rører ved varer, jeg også rører ved. Jeg synes, det er rigtig svært. Men jeg gør alt, hvad jeg kan, for at gøre det så sikkert som muligt.

Ifølge interesseorganisationen Danmarks organisation for selvstændige frisører & kosmetikere, er det er ikke kun de udkørende frisører, som bør stikke saksen i bæltet. Også kunderne hos de lukkede frisørsaloner bør forstå situationens alvor.

- Frisørerne bliver kimet ned både privat, på mail og på Messenger af kunder, der ønsker, at de skal gøre et eller andet. Det er voldsomt. Der kunne man appellere til, at også hr. og fru. Danmark respekterede restriktionerne - og vores hår render da trods alt ingen steder, siger formand Connie Mikkelsen.

Flere gør-det-selv

Det er der trods alt også en hel del danskere, der gør, og flere tager nu sagen i egen hånd. Det er der i hvert fald noget, der tyder på.

Hos Matas sælger man lige nu 85 procent flere frisørsakse end samme tid sidste år.

- Det er gået så stærkt, at vi ikke har kunne følge med i den voldsomme vækst, så vi har haft udsolgt i flere butikker, siger Alice Wassard, der er indkøbschef i Matas.

Desuden stiger salget af produkter som hårfarve og hudpleje også markant og i langt højere grad i den første nedlukning, oplyser Matas.