I 2008 blev rejseglade danskere mødt af en dyster forudsigelse om muligheden for at rejse i fremtiden. Ifølge fremtidsforsker Johan Peter Paludan ville lange flyrejser nemlig være ubetalelige for almindelige mennesker.
- Om 20 år så vil langdistanceturisme muligvis være død, som følge af de stigende energipriser, som betyder, at langdistance flytransport bliver fuldstændig ubetaleligt for almindelige mennesker.
Sådan lød det i TV-avisen tilbage i 2008. Selvom der ikke er gået 20 år siden 2008, ser det dog ikke ud til, at forudsigelsen kommer til at holde stik, fortæller DR2-programmet Detektor, der de kommende torsdage faktatjekker en række forudsigelser.
Ekspert: Vi finder nye måder at udvinde olie på
Johan Peter Paludans påstand skal dog ses i lyset af situationen i 2008, hvor energipriserne lå højt og var stigende. Det fortæller cheføkonom i Dansk Erhverv Steen Bocian.
- Det var inden, finanskrisen for alvor tog fat. Og der lå energipriserne meget meget højt. Priserne var kraftigt stigende, og der var en diskussion om, hvor højt priserne kunne nå, siger han og tilføjer, at de høje energipriser samtidig betød, at man begyndte lede efter nye måder at udvinde olie på.
- Priserne er især faldet fordi, at med de meget høje oliepriser, så kunne det betale sig at være kreativ. Og sådan er det ofte. Når der er et incitament til at være kreativ, så bliver vi mennesker kreative. Og når vi taler olie, så er man begyndt at udvinde olie på andre måder, end man gjorde tidligere.
Danskerne rejser ikke mindre
Ifølge Steen Bocian er der to årsager til, at danskerne fortsat kan betale for flyrejser.
- Dels er oliepriserne faldet, og dels har der været en konkurrence indenfor rejsemarkedet. Og det gør jo, at det i dag er billigere at flyve, end det var for ti år siden.
Hos de danske charterselskaber har man da heller ikke oplevet et fald i danskernes rejseaktivitet. Ifølge tal fra interesseorganisationen for rejsearrangører, 'Rejsearrangører i Danmark', blev der i 2008 solgt 967.276 rejser i Danmark. I 2016 var tallet 988.302. Antallet af solgte rejser er altså stort set uændret. Tallene dækker kun over antallet af solgte rejser hos medlemmerne af organisationen, og der har været enkelte ændringer i medlemmerne af organisationer.
Fremtidsforsker erkender fejl
Johan Peter Paludan erkender over for Detektor, at hans forudsigelse ikke ser ud til at holde stik.
- Indtil videre ser det ikke ud til at gå i den retning. Den nutid, jeg udtalte den der prognose i, var en tid med stærkt stigende energipriser, siger han og tilføjer, at en del af forklaring på forudsigelsen også skyldes, at han var nødt til at skabe opmærksomhed om det, han dengang forudsagde:
- Som privatfinansieret forsker, som jeg jo var, er man jo også interesseret i omtale - altså markedsføring for nu at sige det ligeud. Og så ender man jo tit med at gå lidt for vidt.
Se hele interviewet med Johan Peter Paludan i videoen over artiklen eller se hele faktatjekket af forudsigelsen i Detektor på dr.dk/tv