Sidste år blev 1556 danskere smittet med den antibiotikaresistente bakterie MRSA. Det svarer til en stigning på 20 procent i forhold til året før og en fordobling siden 2009.
Bakterien smitter både fra menneske til menneske og fra grise til mennesker og kan forårsage livstruende infektioner. Især hos mennesker, der i forvejen er svækkede eller syge. Men rigtigt mange oplever aldrig symptomer.
En af dem er den 44-årige landmand Frederik Jensen fra Højby ved Odense. For tre år siden blev han bærer af MRSA.
- Den fik jeg ved, at jeg gik i en svinestald, hvor bakterien eksisterede, fortæller han.
Opdaget ved operation
Fynboen opdagede, at han havde den antibiotikaresistente bakterie, fordi hans arbejdsgiver fik en infektion under en rygoperation.
- Der fandt de ud af, at det var den bakterie. Så var vi alle sammen (medarbejderne red.) ude at blive testet, og det viste sig så, at vi alle sammen havde den, fortæller Frederik Jensen.
For ham betød beskeden en mindre ændring i hans daglige rutiner, som skulle minimere chancen for, at han gav smitten videre.
- Når jeg gik ud af stalden og skulle ind og have min frokost, så vaskede jeg mine hænder med noget desinficerende sæbe, og det gjorde jeg også, inden jeg kørte hjem til familien, og det var nok, fortæller Frederik Jensen, der ikke nåede at smitte sin familie.
Bakteriefri igen
I dag bærer Frederik Jensen ikke på MRSA-bakterien. Den var væk tre uger efter, han stoppede med sit arbejde i svinestalden i oktober måned sidste år.
- Jeg blev glad for at vide, at den var ude af kroppen, men det var ikke noget, jeg gik og jublede over, for jeg havde jo ikke haft problemer med den, forklarer han.
Selvom han har været smittet, så er han ikke blevet skræmt ud af svinestalden.
- Jeg kan godt lide at passe grise, og jeg kommer stadigvæk i en svinestald af og til, siger han.