Fredericia tester på livet løs: Koldings nabokommuner gør sig klar til kamp mod smitten

På fjorten dage er antallet af smittede i Kolding seksdoblet. I nabokommunerne sætter de ind med massetestning for at inddæmme smitten.

Fredericia Kommune er på ét døgn rykket fra en sjette- til en tredjeplads over kommuner med mest smitte.

Den britiske coronavariant har sat sig hårdt på koldingenserne.

På fjorten dage er antallet af smittede eksploderet til det seksdobbelte, og det betød, at myndighederne i fredags måttet lukke skoler og daginstitutioner i kommunen resten af måneden.

Nu frygter nabokommunerne lignende smitteudbrud.

- Kolding er bare et eksempel på, hvordan det kommer til at gå mange flere steder i landet, siger Venstre-borgmester i Vejle, Jens Ejner Christensen (V).

Fredericia er den tredjemest smittede kommune

På blot ét døgn er Fredericia rykket fra en sjette- til en tredjeplads på listen over kommuner med mest smitte.

Incidenstallet er 117,2, hvilket betyder, at der per 100.000 indbyggere er 117,2 personer, som er smittet med coronavirus.

De seneste syv dage har kommunen haft 60 bekræftede smittetilfælde, hvoraf 19 af dem er børn mellem nul og ni år, viser tal fra Statens Serum Institut (SSI).

- Det tyder på, at det er den samme smitte, som vi også ser i Koldingområdet, siger viceborgmester fra Dansk Folkeparti, Susanne Ejlersen (DF).

Kommunen har også haft lukket to daginstitutioner på grund af smitteudbrud.

- Vi vil gerne sørge for, at daginstitutionerne hurtigt bliver lukket ned, så vi får inddæmmet smitten, siger hun.

For at vinde kampen har kommunen valgt test som sit fortrukne våben. Alle borgere er blevet opfordret til at blive testet, og at der først er ledige testtider midt på ugen, siger viceborgmesteren.

Derudover intensiverer de kampen med bedre hygiejne.

- For at forebygge smitte har vi fortsat det team af rengøringspersonale, som vi allerede i foråret satte i gang, både i skoler og daginstitutioner, til at gøre ekstra rent, og så underviser vi vores elever i at holde afstand og vaske hænder, siger Susanne Ejlersen.

Som det ser ud nu, kan skoleelever i 0. til 4.-klasse i Fredericia Kommune stadig se frem til at kunne komme i skole på mandag.

- Vi må lave nogle nålestiksøvelser og så lukke smittede institutioner ned i en periode og få inddæmmet smitten så hurtigt som muligt, sådan så vi ikke behøver at lukke hele Fredericia by ned, siger viceborgmesteren.

Vejle har bedt om flere penge til at forøge testkapaciteten

Nord for Kolding overvåger de også situationen nøje. For selvom smittetallene i Vejle nu er stabile, har kommunen også oplevet et større smitteudbrud for nylig.

Venstre-borgmester i Vejle Jens Ejner Christensen.

- Vi har selv oplevet, hvor hurtigt det spredes, så jeg både føler med Kolding og følger med bekymring udviklingen dér, siger borgmester Jens Ejner Christensen (V).

Derfor har de også bedt økonomiudvalget i kommunen om flere penge, så der kan ansættes flere podere.

- Vi sidder og forbereder os nu, så vi kan håndtere den situation, som måske kan opstå hos os næste gang, så godt som overhovedet muligt, siger han.

Som det ser ud nu, kommer skolerne i Vejle Kommune til at holde åbent mandag.

Det er op til sundhedsmyndighederne at vurdere, hvorvidt det er forsvarligt at genåbne skolerne i kommunen, lyder det fra byens borgmester.

Han lover, at de efter bedste evne vil hjælpe sundhedsmyndighederne med at håndtere de situationer, der er eller kan opstå.

Epidemiolog på Roskilde Universitet Lone Simonsen mener, det er en fornuftig strategi at forøge testkapaciteten.

- Fordi det er en B117-variant, og vi tror, at kontakttalet er 1,2 eller 1,3 for den, så skal der ekstra til i lokalområdet. Det er en rigtig god strategi at teste en masse mennesker og finde ud af smittekæderne og få folk til at blive hjemme, så de ikke smitter videre.

Lone Simonsen, der er en del af regeringens referencegruppe, tilføjer, at de i første omgang ikke troede, at børn var særligt involveret i smittespredning, da de regnede på genåbningen af samfundet.

Hun synes, det er en rigtig god idé at sætte ind med hurtigtest dér, hvor man lukker op, og de nye, hurtige lyntest, som kun skal to-tre centimeter op i næsen, vil være gode at bruge på børn.

Epidemiolog på Roskilde Universitet, Lone Simonsen.

- Jeg synes, man skal bruge dem til at få testet børnene. Det er som regel den aldersgruppe, vi ikke ved særligt meget om, fordi de ikke bliver så syge af denne virus. Derfor ser vi dem meget lidt i statistikkerne.

- Måske kunne vi få et svar på, om børn med B117-varianten smitter hinanden i skolerne og tager det med hjem til familien, eller om det mest er de voksne, der smitter børnene, som vi hidtil har antaget.

I et opslag på Facebook skriver statsminister Mette Frederiksen (S), at der i morgen vil komme flere informationer om, hvordan man forsvarligt kan udfase flere af restriktionerne. når eksperterne har regnet på tallene og mulige scenarier.

Sundhedsministeren meldte ellers ud i går, at han først onsdag vil løfte sløret for, hvilke restriktioner der eventuelt kan lempes fra 1. marts.

Artiklen er opdateret klokken 13:45 med kommentar om teststrategien i Kolding fra epidemolog Lone Simonsen.

Rettelse: I en tidligere version fremgik det, at Fredericia lukkede to daginstitutioner. De to institutioner Spiren og Labyrinten har været lukket ned den seneste uge og åbner nu igen i morgen.