Fra fængsel og gaderne i Aarhus til en toværelses lejlighed: Flere som Anja er ikke længere hjemløse

På fem måneder har 82 tidligere hjemløse i Aarhus fået tag over hovedet. Men det er ikke nok med en bolig.

Den nu tidligere hjemløse Anja Nielsen har fået 2.000 kroner af kommunen til at indrette sin nye lejlighed. (DR).

Det har tidligere fremgået, at Aarhus Kommune har arbejdet med housing first siden 2021. Kommunen har dog været i gang siden 2009.

- Det er enormt stressende at være hjemløs. Det værste er, at du ikke ved, hvem der kommer. Også når du sover. Nu har jeg en dør, jeg kan låse, så der kommer ikke nogen ind. Der er lukket. Det er mit.

Efter otte år som hjemløs har Anja Nielsen fået en lejlighed med tomme hvide vægge.

For siden en ny hjemløsereform trådte i kraft for fem måneder siden, skal landets kommuner i højere grad tilbyde hjemløse egen bolig senest indenfor 120 dage.

Det kaldes housing first.

Men boligen i sig selv er ikke nok, og derfor skal den hjemløse også løbende have hjælp fra kommunen til at betale regninger, ligesom man i samarbejde med frivillige parter også bliver inviteret ind i forskellige fællesskaber og tilbudt job.

I Anja Nielsens tilfælde fandt hun selv lejligheden, men at skabe et hjem - det har hun brug for hjælp til.

Og derfor er hun først på jagt efter en sovesofa, gryder, pander, bord og stole i Røde Kors-genbrugsbutikken i Brabrand. Hun har fået 2.000 kroner at handle for, og til det får hun hjælp af Foreningen Gadeliv.

- Det betyder rigtig meget, for jeg har jo ikke noget. Jeg kommer fra ingenting, fortæller hun.

Først et hjem - og så en hverdag

Hvis det lykkes at få hjemløse som Anja Nielsen hurtigt i bolig, får kommunen statsrefusion for den specialiserede hjælp til borgerne. Og det betyder samtidig, at den økonomiske støtte til ophold på forsorgstilbud ophører efter 120 dages ophold.

Og i landets næststørste by er der gode erfaringer siden lovændringen. På fem måneder har 82 hjemløse borgere fået anvist en bolig af kommunen.

Til sammenligning brugte kommunen ni måneder på at få samme antal hjemløse borgere væk fra hjemløsheden inden lovændringen.

I 2015 bliver Anja Nielsen løsladt fra fængsel, hvor hun har afsonede en dom på flere måneder. Men i stedet for en stabil hverdag med bolig og job, endte hun som hjemløs og med et misbrug af både alkohol og stoffer.

Hun følte sig stresset og tabte sig rigtig meget på kort tid. Og så bekriver hun den hjemløse tilværelse uden tag over hovedet som fugtig og klam.

- Du ved ikke, hvor du skal være, hvad der sker den næste time, eller hvem der kommer rundt om hjørnet. Det har været hårdt til tider. Specielt som kvinde.

I genbrugsbutikken i Brabrand er Anja Nielsen på jagt efter alt det, man skal bruge til en almindelig lejlighed. Hun har allerede fundet de vigtigste møbler. I indkøbskurven ligger der også flere småting som en rød margretheskål, en brødkniv til fem kroner og en gryde. Men der er stadig 150 kroner at købe ind for.

- Nu bliver det svært. Har vi noget sofabord til den pris? Det skal ikke være lyserødt eller blåt eller sådan noget. Det må gerne være af træ, spørger Anja Nielsen.

- Hvad med det her?, foreslår Mathias Gregersen, der er koordinator i Foreningen Gadeliv. Det er ham, der hjælper Anja med indkøbene, og ham der støtter hende i det nye hjem.

- Hele ideen med det her er jo, at man ikke bare skal have et sted at sove. Man skal have et hjem og et liv. Ellers risikerer man at falde tilbage i et misbrug og til alle de dårlige vaner, hvis man sidder alene og kigger ind i sin fine, nye, tomme lejlighed, siger han.

Mål: Ingen hjemløse i 2030

Aarhus Kommune har flere års erfaringer med housing først, men har skruet op for indsatsen siden lovændringen. Initiativerne virker, men det er kun en start, siger den socialdemokratiske rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, Anders Winnerskjold.

- Min ambition er, at der ikke længere er langvarig hjemløshed i Aarhus i 2030. Jeg er ikke sikker på, at vi når helt derhen, men det er min ambition, og det er det, vi arbejder på.

En flyttemand hjælper Anja Nielsen med at køre tingene over til lejligheden. Men manglen på materielle ting er ikke den eneste udfordring for hjemløse, når de får en ny bolig. Der er også en masse små usynlige opgaver og pligter.

- Når man har gået så længe på gaden, så er det der med regningerne… En vandafgift? Hvad for noget? Så skal jeg kraftedme betale for at komme af med vandet også. Jeg skal betale for at få det og komme af med det også. Det giver ingen mening.

Sovesofaen, gryden, brødkniven og sofabordet er kommet på plads i lejligheden i det centrale Aarhus. Til stor glæde for den nye lejer.

- Ej, det er flot det bord her. Jeg er sygt glad. Jeg kan huske, at inden jeg blev anholdt, der havde jeg tænkt på at bo ligesom det her. Bare meget større, selvfølgelig.