Fra ældrebyrde til ældrestyrke: Tre år længere i arbejde

Hævet pensionsalder og bedre helbred spiller stor rolle for den stigende beskæftigelse.

- Der er skabt rigtig mange nye jobs i Danmark siden 2013, hvor vi havde et lavpunkt, og det kommer selvfølgelig også den her gruppe til gode, lyder det fra overvismand og professor i økonomi ved Aarhus Universitet Michael Svarer. (arkivfoto) (Foto: © STEFFEN ORTMANN, Scanpix)

Den gennemsnitlige tilbagetrækningsalder; altså den alder, hvor vi tjekker ud af arbejdsmarkedet - den er steget med tre år fra 2004 til 2017. Fra cirka 62 til 65 år. Det viser en ny analyse fra brancheorganisationen Forsikring og Pension, skriver Politiken lørdag.

Dermed er den såkaldte ’ældrebyrde’ fint på vej til at udvikle sig til en ældrestyrke.

Samtidig er næsten tre millioner i job i Danmark, hvilket er rekordmange. En stor del af forklaringen skal netop findes hos de ældre - at folk over 60 år arbejder længere, har fået arbejdsstyrken til at vokse med 87.000 personer. Og det er god timing, da det går godt for de danske virksomheder, der har brug for hænderne.

Virksomheder tilpasser arbejdet

Ifølge den økonomiske overvismand Michael Svarer skyldes udviklingen en kombination af flere faktorer.

- Den ene ting er selvfølgelig, at pensionsalderen er steget, og så stiger levealderen i de her år, fordi folk har det bedre. Og det vil sige, de har mulighed for at arbejde mere, siger overvismand og professor i økonomi ved Aarhus Universitet Michael Svarer.

- Måske er virksomhederne også blevet bedre til at tilpasse arbejdsopgaverne til dem, der har været på arbejdsmarkedet i lang tid.

Højkonjunktur betyder meget

Gunstige vilkår for den økonomiske udvikling er ifølge Michael Svarer også essentielt for udviklingen og for, at den fortsætter sin positive kurve.

- Der er skabt rigtig mange nye jobs i Danmark siden 2013, hvor vi havde et lavpunkt, og det kommer selvfølgelig også den her gruppe til gode. Det betyder meget, at vi har gode konjunkturer. Hvis vi ser et konjunktur-tilbagefald, vil det også berøre beskæftigelsen for dem, der er over 60, siger han.

Flere penge til arbejdende pensionister

Tidligere på ugen åbnede Regeringen og Dansk Folkeparti op for at gøre det mere attraktivt for pensionister at arbejde noget mere ved siden af pensionisttilværelsen.

Ældresagen foreslår at lade folkepensionister tjene op til 100.000 kroner om året, uden at de bliver trukket i ydelse. I dag må de som udgangspunkt kun tjene op til 60.000 kroner om året.

- Fordelen ved at hæve den her beløbsgrænse er, at flere pensionister vil arbejde mere. Det vil sige, at det jo er en fordel for dem selv. De får lidt flere penge og holder sig i gang, og samtidig bliver der mere arbejdskraft til virksomhederne, siger økonom i Ældre Sagen, Jens Højgaard.