Fra 'åndssvageanstalt' til turistattraktion: Limfjordsø får 22 millioner kroner

Gennem 50 år blev drenge og unge mænd holdt fanget på Livø. Nu skal deres historie fortælles til mange flere.

Ansatte og anbragte på Livø omkring 1940. (Foto: © Løgstør Lokalarkiv)

I Limfjorden ligger en ø, der gemmer på en smertefuld historie for mange mænd. Den historie skal nu fortælles til endnu flere gæster.

Tre fonde har samlet set doneret 22 millioner kroner, der skal bruges til at restaurere bygninger, indrette overnatning og fortælle Livøs historie som anstalt for "asociale og moralsk åndssvage mænd", som det hed dengang.

Anstalten på øen var aktiv i 50 år frem til 1961, hvor i alt 743 drenge og unge mænd blev anbragt. Her blev mange holdt fanget på ubestemt tid uden en egentlig dom.

Livø er placeret i Limfjorden ca. 10 km sydvest for Løgstør og har siden 1980 været ejet af Naturstyrelsen. (Foto: © Grafik: Morten Fogde Christensen)

Øens historie er meget vigtig at huske og fortælle, siger Poul Duedahl, professor i historie ved Aalborg Universitet.

- Det var mænd, som man anså for at have en karakterbrist. Mænd som stak ud og var anderledes. Det kunne også være homoseksuelle mænd, eller mænd der følte sig fanget i det forkerte køn.

Det er Vesthimmerlands Museum, Naturstyrelsen og Aalborg Universitet, der er tovholder på projektet på Livø, som man forventer vil tiltrække op mod 24.000 gæster hvert år.

Udviklingschef Maria Clement Hagstrup fra Vesthimmerland Museum kalder projektet en drøm, der går i opfyldelse.

- Man kommer til at kunne mærke historien på tætteste hold, og samtidig får vi en masse turister til kommunen.

'Limfjordens grønne paradis'

Livø gemmer på en grusom historie, men er samtidig fredet på grund af naturen. VisitHimmerland omtaler øen som ”Limfjordens grønne paradis” med hede, gammel lysåben egeskov og strandenge.

Livø omkring 1960. (Foto: © Løgstør Lokalarkiv)

Det nye museumsprojekt ventes at tiltrække op mod 24.000 gæster hvert år, men ifølge Annette Strøm Jacobsen, skovrider i naturstyrelsen og bestyrelsesmedlem i VisitHimmerland, kan øen og dens natur dog sagtens rumme et stort museum og de mange turister.

- Under corona havde vi årligt over 20.000 besøgende. Der er masser af plads på øen, så det er intet problem, siger hun.

De 22 millioner kroner skal blandt andet bruges til restaurering af bygninger og indretning af et formidlingscenter på Livø, udvikling af en digital guide, skiltning, samt en film, der skal vises på færgen mellem Rønbjerg og Livø.