Forsvarskorrespondent om hjemsendt forsvarschefs modsvar: Opsigtsvækkende skridt fra en topofficer

Det er bemærkelsesværdigt, at Flemming Lentfer truer ministeriet med sagsanlæg.

Forholdet mellem Flemming Lentfer og Troels Lund Poulsen er blevet mere anspændt i de seneste år, siger DR's forsvarskorrespondent. (Foto: © Henning Bagger, Ritzau Scanpix)

Artiklen er opdateret 13.00 med et citat fra Troels Lund Poulsen..

Han blev indkaldt til et møde med en times varsel. Da han gik ud af døren, blev han mødt af en vagt og fulgt til sit kontor med en besked om at få pakket sammen hurtigst muligt.

Sådan beskriver Flemming Lentfer ifølge et notat sine sidste minutter som forsvarschef i Danmark.

I dag giver Flemming Lentfer i en skrivelse i forbindelse med en varslet personalesag imod ham udtryk for, at han har valgt at tage kampen op med ministeriet om sin hjemsendelse.

- Min klient er indstillet på at sagsøge ministeriet med påstand om, at en beslutning om afsked vil være en ugyldig beslutning på grund af manglende saglige hensyn, står der i notatet, som DR har fået tilsendt.

Og det at en hjemsendt forsvarschef på den måde går i rette med Forsvarsministeriet er et bemærkelsesværdigt skridt, siger DR’s forsvarskorrespondent, Mads Korsager.

- Det plejer at være en forsvarsministers både ret og pligt at drage nogle til ansvar. Flemming Lentfer er ikke den første forsvarschef, som er blevet hjemsendt. Men der er åbenbart et eller andet i det her forløb, som har vakt den hjemsendte forsvarschefs harme i sådan en grad, at han har valgt at tage det her skridt, siger han.

Flemming Lentfer fik besked i sidste uge – onsdag 3. april – kort inden, forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) orienterede først forsvarsforligskredsen og siden offentligheden på et pressemøde.

I videoen kan du høre Flemming Lentfers advokat, Torben Koch, udtale sig om sin klients sag og oplevelser omkring sin hjemsendelse.

Kan blive en lang boksekamp

I sin tid som forsvarschef var Flemming Lentfers karriere i Forsvaret genstand for debat internt i systemerne ifølge Mads Korsager.

Han var nemlig aldrig udsendt og i kamp på en skarp, international mission, lød kritikken.

Men som hjemsendt forsvarschef tager han nu på opsigtsvækkende vis kampen op, siger Mads Korsager, der ikke vil gætte på, hvor det ender.

- Jeg tror, det her er de indledende øvelser til det, der måske kan blive en lang boksekamp. Om det ender i en retssal, det ved jeg ikke, siger han.

For selv om Flemming Lentfer ikke er den første forsvarschef, der får sparket af en minister, er det ikke på den måde kutyme offentligt at lægge sig ud med Forsvarsministeriet for en hjemsendt forsvarschef.

- Det plejer at foregå i god ro og orden. Sådan er det særligt blandt topofficererne i Forsvaret – dit vasketøj, det lufter du altså ikke offentligt. Det kan sagtens være, at der er uenigheder i kulissen, men det tager man ikke ude i rampelyset. Så det her er meget opsigtsvækkende, siger DR’s forsvarskorrespondent, Mads Korsager.

Flemming Lentfer blev udnævnt til forsvarschef i december 2020, hvor han overtog efter Bjørn Bisserup, der gik på pension.

Forsvaret har travlt – men møgsager fylder

I de seneste uger har virakken om den nu hjemsendte forsvarschef og fregatten Iver Huitfeldts mission i Det Røde Hav fyldt meget i Forsvaret.

Der er en redegørelse på vej til forsvarsminister Troels Lund Poulsen om, hvad der skete under en kamphandling 9. marts i Det Røde Hav.

Nu ytrer den hjemsendte forsvarschef sig om sin utilfredshed med sin hjemsendelse.

Det sker, mens Forsvaret er i gang med en genopbygning, og politikerne er i fuld gang med at forhandle om, hvad de mange milliarder i det nye forsvarsforlig skal bruges på.

Det kan give panderynker i geledderne, mener Mads Korsager, når det hele foregår på en og samme tid.

- Det er meget symptomatisk for, hvordan tingene foregår lige nu på forsvarsområdet. Verden er blevet et mere utrygt sted, Putin rasler med sablen, og Nato presser på for, at Danmark nu lever op til de krav, alliancen har til os, siger han.

Fregatten Iver Huitfeldt ankom til Flådestation Korsøger torsdag 4. april efter to måneders mission i Det Røde Hav, hvor noget på våbensystemet fejlede, da de var i kamp. (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Derfor kan timingen vise sig at være uheldig.

- Tiden er knap. Men den går med at diskutere alt muligt andet, end hvad der skal ske med Forsvaret. Ministeren prøver at holde forhandlingerne på sporet, men sideløbende med det opstår der bare det ene og det andet, der alt andet lige må forsinke processen, siger Mads Korsager.

Korrespondent: Forholdet er blevet forsuret i den seneste tid

Et af hovedargumenterne for Flemming Lentfers utilfredshed med sin hjemsendelse er, at han tilsyneladende ikke har fået et klart svar på, hvorfor han er blevet fyret som forsvarschef.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen har over for offentligheden gjort det klart, at det skyldes flere ting. At det er et samlet billede, der ligger til grund for, at han har mistet tilliden til Flemming Lentfer.

Mads Korsager forklarer, at selv om det angiveligt kommer som et lyn fra en klar himmel for Flemming Lentfer, så er ministeren og den nu hjemsendte forsvarschefs forhold blevet mere anspændt i den seneste tid. Ikke blot efter sagen om Iver Huitfeldt, forsinkelsen og fordyrelsen af indkøbet af de israelske kanoner og raketkastere fra Elbit.

- Det har været et forhold, som er blevet forsuret gradvist i løbet af de seneste år, siger Mads Korsager.

I DR har vi for eksempel fortalt om, at de danske inspektionsskibe i Arktis er i så dårlig forfatning, at de ikke lever op til Natos konkrete krav til Danmark på det område.

Noget, som politikerne ellers fik at vide var helt i orden.

- Måske har man i de politiske briefinger og forskellige orienteringer i Forsvaret og i Forsvarsministeriet fået at vide, at nogle ting har været i den skønneste orden, hvor forsvarsordførerne så senere har kunnet læse i medierne, at tingene stod værre til, siger han.

Den nu fungerende forsvarschef, Michael Hyldgaard, sagde i sit første interview i sin nye stilling, at han vil skabe et bedre samarbejde mellem Forsvarskommandoen og Forsvarsministeriet. Og han vil se frem ad.

Der skal i hvert fald ske noget, mener Mads Korsager.

- En række sager har fået glasset til at blive dryppet fuldt. Tilliden er forsvundet mellem det politiske system og det militære system.

Det har ikke været muligt for DR at få et interview med Flemming Lentfer, der ikke har ønsket at stille op til interview. Forsvarsminister Troels Lund Poulsen havde ikke meget at tilføje, da DR fangede ham ved middagstid.

- Jeg har ikke set noget brev fra Flemming Lentfer. Jeg har kunnet læse om sagen i medierne i dag, og jeg har ikke yderligere kommentarer, da det er en personalesag, lyder det.