Det overrasker ikke landets forsvarsadvokater, at teledata efter på lørdag atter må benyttes som bevis i landets retssale.
Til gengæld er Landsforeningen for Forsvarsadvokater særdeles opmærksomme på, om det tekniske bevis vil blive tillagt lige så stor vægt, som det blev, før skandalen rullede.
- Jeg er ikke overbevist om, at alle efter på lørdag vil tillægge det den bevisværdi, som jeg synes, det kan bære. Men sagen har i hvert fald afdækket, at man skal tage også denne slags oplysninger med et gran salt, siger formand Kristian Mølgaard.
Stop for brug i august
Midt i august stoppede rigsadvokat Jan Reckendorff for brug af teledata som bevis i straffesager.
Det har betydet, at et stort antal retssager er blevet udsat. Desuden er mindst 36 personer ifølge Ritzau blevet løsladt fra varetægtsfængsling.
I dag meddelte rigsadvokaten så, at teledata efter på lørdag atter må bruges.
Fremover skal anklagere i vidt omfang fremlægge teledata i form af såkaldte rådata. I mere komplicerede sager kan anklagerne overveje at afhøre sagkyndige vidner eller andre, fremgår det af de nye retningslinjer.
Desuden skal politiet om hver sag skrive en rapport, der beskriver blandt andet mulige fejlkilder og usikkerheder.
Samtidig skal retten og forsvareren have et uvildigt notat, som påpeger de usikkerheder, der kan være.
- Jeg er ikke i tvivl om, at sagen har ændret ved styrken af beviset. Det kræver en større mistillid til oplysningernes værdi, og det vil derfor også være gældende som en generel opfattelse, at teledata er noget, der kan sås tvivl om, når man piller dem frem, siger Kristian Mølgaard fra Landsforeningen af Forsvarsadvokater.