Forsvarsadvokat: Jeg er glad på vegne af dem, der sover på gaden i nat

Advokaten kalder lovgivningen for sløset, efter at hans klient er blevet frikendt i en sag om utryghedsskabende lejre.

(Arkivfoto) I april 2017 blev ordensbekendtgørelsen ændret, så etablering af eller ophold i såkaldte 'utryghedsskabende lejre' kan straffes med bøde. (Foto: © Sofie Mathiassen, Scanpix)

Hvornår og hvordan må en hjemløs sove på gaden i Danmark?

Hvor meget skal der til, før papkasser og soveposer på gaden ikke bare er et midlertidigt sted at sove for en hjemløs, men en såkaldt utryghedsskabende lejr, som kan udløse en bøde til den, der overnatter i den?

Det har været nogle af de centrale punkter for forsvarsadvokat Asser Gregersen, hvis klient i dag er blevet frikendt af Østre Landsret i en principiel sag om de utryghedsskabende lejre.

Både politiet og en dommer i Københavns Byret har ellers ment, at der var tale om en lejr, der skabte utryghed, når den hjemløse sov alene på Købmagergade i det indre København.

Manden havde i januar sidste år indrettet sig med pap, tæpper, dyne, pude og sovepose på gaden. Men det er ikke nok til at kalde friluftsindretningen for etablering af en lejr eller ophold i en lejr, lød vurderingen fra de tre dommere i Landsretten i dag.

Den dom vækker glæde hos Asser Gregersen - og ikke kun på vegne af hans klient.

- Jeg er også glad af hensyn til de 6.700 hjemløse, der opholder sig her i landet for tiden. Der er kun omkring 2.500 herbergspladser, så en del af dem sover på gaden i nat.

Der har været hård kritik af lovgivningen om de utryghedsskabende lejre, og hjemløse har været bekymrede for, hvor de må eller ikke må sove på gaden.

- Det har været meget svært for dem at vide, hvad de må og hvad de ikke må. Dommen i dag gør det lidt lettere for dem at vide, hvad der er lovligt, og hvad der er ulovligt for dem, siger Asser Gregersen.

'Sløset lovgivning'

Lovgivningen om 'utryghedsskabende lejre' gav fra april 2017 politiet flere beføjelser til at slå ned på hjemløse og deres indretning i det offentlige rum.

Det betyder blandt andet, at det kan straffes med en bøde, hvis der er blevet etableret en lejr, eller hvis nogen gør ophold i en lejr, der kan vurderes at skabe utryghed.

Det skete, blandt andet fordi justitsminister Søren Pape Poulsen (K) ville problemet med større lejre med udenlandske hjemløse til livs.

Forsvarsadvokaten fastholder dog sin kritik af lovgivningen, som han kalder 'sløset'.

- Man skrev, at det er lovligt at være hjemløs, men man skrev slet ikke, hvad det vil sige at være hjemløs. Derfor er det svært at vide for en borger, der lægger sig ned og sover i nat, om vedkommende må sove alene, hvor længe, om en kammerat eller far må sove der, siger Asser Gregersen og fortsætter:

- Hvornår overgår man fra at være en lovlig hjemløs til at være en lejrsover? Det blev der aldrig givet svar på. Det er sløset lovgivning, siger han.

Efterlader stadig huller

Asser Gregersen mener, at dagens dom har betydning for de fleste hjemløse, der sover på gaden om natten.

- Det betyder, at hjemløse i Danmark kan sige, at et par enkelte dage må være i orden, og det må være i orden, så længe jeg i hvert fald pakker mine ting sammen. Det må i hvert fald være lovligt. På den måde har de fået det lidt nemmere, siger han.

Afgørelsen efterlader dog stadig en masse huller og ubesvarede spørgsmål, som forsvarsadvokaten håber, at der bliver fulgt op på i Folketinget.

- Justitsministeriet skal tage det her område seriøst.

- Man må klart definere, hvad en hjemløs er i ordensbekendtgørelsens forstand, og hvad en ulovlig lejr er, så vi ikke er nødt til at basere straffelovgivning på opslag i en ordbog, på tilfældige bemærkning i forbindelse med et folketingsspørgsmål, en politisk debat eller et interview, siger Asser Gregersen.