Forsvarets økonomi halter, men 'vigtig' hjælp er igen forsinket: Det har konsekvenser

Flere forligspartier kritiserer, at et ekspertudvalg igen er forsinket. Travlhed er årsagen, lyder det.

Venstres formand og forsvarsminister, Troels Lund Poulsen, har flere gange talt om nødvendigheden af et økonomisk ekspertgruppe for at få styr på økonomien i Forsvaret. (Foto: © Søren Bidstrup, Ritzau Scanpix)

Et økonomisk ekspertudvalg, der flere gange er blevet præsenteret som en afgørende hjælpende hånd til Forsvarets haltende økonomistyring, er igen forsinket.

Det fremgår af et folketingssvar fra forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) til Liberal Alliances forsvarsordfører, Carsten Bach.

Her skriver forsvarsministeren, at forsinkelsen skyldes "travlhed" på andre kritiske områder på forsvarsområdet.

- Det har været min vurdering, at nedsættelsen af ekspertudvalget kræver grundig forberedelse, og at der skal tages den nødvendige tid til at få udpeget de rigtige medlemmer, lyder det.

Det er dog ikke første gang, at ekspertgruppen, som i snart to år er blevet omtalt som afgørende for Forsvarets økonomistyring, bliver udskudt.

I videoen herunder kan du høre forsvarsminister Troels Lund Poulsen forklare, hvor vigtig ekspertgruppen er for Forsvaret. Videoen er er fra maj 2023.

To år siden, S-regeringen 'nedsatte' ekspertgruppen

I september 2022 præsenterede daværende forsvarsminister Morten Bødskov (S) et kasseeftersyn af Forsvaret, som afslørede et milliardstort efterslæb i budgetterne.

I den forbindelse lød det fra regeringen, at man da "nedsatte" det økonomiske ekspertudvalg.

- Der har til formål at understøtte et veldrevet forsvar i den kommende tiårige forligsperiode, lød det i pressematerialet dengang.

Men ekspertgruppen var stadig ikke nedsat, da Troels Lund Poulsen i maj sidste år præsenterede det endelige kasseeftersyn i Forsvaret, der afslørede huller i fundamentet for næsten 40 milliarder kroner.

Her lød det, at ekspertgruppen vil få en afgørende betydning for styringen af genopbygningen af Forsvaret og forligsperiodens massive investeringer, der lige nu lyder på knap 200 milliarder kroner ekstra frem til 2033.

- Nu står jeg som minister også med opgaven at styrke Forsvarsministeriets forligs- og økonomistyring i lyset af Rigsrevisionens kritik. Det er en opgave, som jeg tager meget alvorligt. Det er helt afgørende, at vi får skabt gennemsigtighed og styrket økonomistyring, sagde Troels Lund Poulsen for over et år siden.

Daværende forsvarsminister, Morten Bødskov (S), præsenterede første gang et ekspertudvalg 21. september 2022. Det er endnu ikke i gang. (Foto: Martin Sylvest/ Ritzau Scanpix 2022) (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

I januar 2023 havde Rigsrevisionen rettet en skarp kritik af netop Forsvarsministeriets koncernstyring med udgangspunkt i forsvarsforliget fra 2018-2023 – der var ikke styr på pengene, og om man nåede de politiske aftaler i dét forlig.

- Konsekvensen er, at ministeriet ikke fuldt ud kan redegøre for, hvordan forligsmidlerne er anvendt, og i hvilket omfang de for­udsatte effektiviseringer i forliget på nuværende tidspunkt er opnået

I juni i år har Rigsrevisionen rettet en skarp kritik af Forsvarets evne til at købe ind.

- Konsekvensen er blandt andet, at der er risiko for, at Forsvaret ikke kan løse alle sine opgaver tilfredsstillende, lød det her i konklusionen.

I folketingssvaret til Liberal Alliances Carsten Bach fremgår det, at forsvarsminister Troels Lund Poulsen forventer, at den økonomiske ekspertgruppe bliver nedsat i denne måned.

- Ekspertudvalget forventes nedsat snarest muligt og inden udgangen af september måned, lyder det.

I de seneste måneder har flere medier, heriblandt DR, afsløret, at flere dele af Forsvaret må spare året ud, aflyse vigtige øvelser, uddannelser og nægte ansættelse af nye soldater, fordi der er rod i økonomien for i år.

'Det har haft konsekvenser'

Flere partier i forsvarsforligets køber dog ikke bare sådan lige Troels Lund Poulsen løfte om, at ekspertgruppen bliver nedsat snart – for det har de hørt før, lyder det.

Carsten Bach, forsvarsordfører for Liberal Alliance, har hele vejen igennem været fortaler for at få nedsat ekspertgruppen, fordi han både på forligskredsmøder og i medierne har kunnet følge den ene møgsag efter den anden om Forsvarets økonomi.

- Det er selvfølgelig stærkt utilfredsstillende at etableringen af ekspertudvalget endnu engang bliver forsinket, siger han.

I en tid med massive investeringer i Forsvaret, hvor efteråret blandt andet byder på politiske aftaler om en flådeplan og et luftforsvar til 20-25 milliarder kroner, er det nødvendigt, siger Carsten Bach.

- Der er for mig ingen tvivl om, at det manglende ekspertudvalg har haft negative konsekvenser for økonomistyringen i Forsvaret, siger han.

Carsten Bach (LA), til venstre i billedet, og Anne Valentina Berthelsen (SF) til højre i billedet, efter præsentationen af anden delaftale i forsvarsforliget. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Anne Valentina Bertelsen, forsvarsordfører for SF, er også kritisk over for, at ekspertgruppen ikke er på plads endnu.

Ifølge anden delaftale i forsvarsforliget skulle den længe lovede gruppe have været nedsat i maj i år.

- Det er dybt kritisabelt, at man ikke overholder en klokkeklar aftale, der er indgået med Folketingets partier. Det er ikke en god måde at samarbejde på, og det skal ministeren tage til efterretning.

Troels Lund Poulsen har ikke ønsket at kommentere kritikken.