Forsvaret har 'genindkaldt' museumskampvogne til Ukraine-mission

Pensionerede museums-kampvogne skal gøre danskere klar til at undervise ukrainske soldater.

Museums-eksemplarer af Forsvarets aflagte Leopard 1A5-kampvogne er blevet 'genindkaldt' til en særlig mission. (Foto: © Forsvarsgalleriet)

Seks museums-kampvogne er blevet støvet af for at spille en rolle i den dansk-tyske donation af Leopard 1-kampvogne til Ukraine.

Kampvognene af typen Leopard 1A5 var ellers for længst gået på pension til fordel for en veteran-tilværelse på tre køretøjsmuseer i henholdsvis Næstved, Holstebro og Oksbøl.

Her blev de smurt og passet af entusiaster og vist frem til gæsterne.

Men tidligere på året blev kampvognene genindkaldt til Dragonkasernen i Holstebro, hvor Forsvaret nu bruger dem til en slags genopfriskningskursus af danske soldater, der for godt 18 år siden kørte i Leoparderne, men som om kort tid selv skal undervise ukrainske soldater i at bruge de tidligere danske kampvogne.

- Det er en fjer i hatten for os, at det vi har gået og vedligeholdt, nu kan bruges operativt af Forsvaret igen, og det får vi også ros for, siger Niels Hartvig Andersen, formand for Gardehusarregimentets Veteran- og Panserkøretøjsforening i Næstved.

Han har sendt to af foreningens Leopard-kampvogne afsted til missionen på kasernen i Holstebro.

Panser- og Artillerimuseet i Oksbøl har sendt tre museumsvogne afsted og Jydske Dragonregiments Veteranpanserforening en enkelt.

- Vi har afgivet vores ene Leopard1A5 til uddannelsen. Vi er glade for at kunne hjælpe, siger formand Flemming Vang.

Stor dansk donation

I februar kom det frem, at Danmark sammen med Tyskland og Holland donerer op mod 100 vogne af typen til Ukraine. Mange af dem var tidligere i dansk tjeneste i Forsvaret.

Forsvaret sendte Leoparderne på pension i 2005. Siden da har de stået hos fabrikanten FFG i Flensborg, der nu er i færd med at klargøre dem til slagmarken.

En del af kampvognsdonationen består af undervisning og træning i at bruge køretøjerne.

Men fordi det er mange år siden, at danske soldater selv har benyttet kampvognene, skal de først selv have genopfrisket, hvordan de fungerer bedst, før de kan undervise ukrainerne i det.

Det er netop derfor, at Forsvaret har genindkaldt museumskøretøjerne.

Klar indenfor få uger

For nylig oplyste Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse, at de første nyrenoverede kampvogne snart er klar til at blive sendt afsted fra fabrikken i Flensborg.

- De første kampvogne ventes at være klar til ukrainsk træning indenfor de kommende uger, lød det i sidste uge.

Forsvarskommandoen har ingen kommentarer til museums-missionen på kasernen i Holstebro.

- Forsvarsministeriet har offentliggjort en række oplysninger vedr. Leopard-1-donationen til Ukraine på dets hjemmeside. Forsvaret ønsker på nuværende tidspunkt ikke at konkretisere dette yderligere, herunder kommentere på mulige konkrete forberedelser, der eventuelt er i gang, lyder det i en skriftlig kommentar til DR.

I Næstved håber Niels Hartvig Andersen, at han får sine kampvogne tilbage i samme stand, som de blev sendt afsted.

- Vi har fået lovning på, at vi får kampvognene tilbage i mindst lige så god stand, som da vi sendte dem afsted.

  • Gardehusarregimentets Veteran- og Panserkøretøjsforening i Næstved har udlånt to Leopard 1A5-kampvogne til Forsvaret. (Foto: © Lasse Lindegaard / DR Nyheder)
  • Tirsdag eftermiddag mødes foreningens medlemmer til 'skruedag' i foreningen. (Foto: © Lasse Lindegaard / DR Nyheder)
  • Den hvide Leopard 1 på billedet er ikke udlånt til Ukraine-missionen. (Foto: © Lasse Lindegaard / DR Nyheder)
1 / 3

- Det er rart, at de kan medvirke i en god sags tjeneste og fortsat gøre gavn. Men vi synes også det er vigtigt, at vi får dem tilbage, så vi fortsat kan fremvise et stykke dansk militærhistorie for eftertiden.

Torsdag oplyste forsvarsministeren, at Danmark sammen med Holland står bag en ny donation af 14 såkaldte Leopard 2A4 kampvogne, der er en nyere model.