Forsvarer for terrortiltalt pige: Kundby-sagen er usædvanlig og ekstraordinær

Hvordan den 16-årig pige stiller sig til terrortiltalen, vil advokaten ikke oplyse.

Advokat Mette Grith Stage forsvarer den 16-årige pige, som anklagemyndigheden i dag har rejst tiltale mod for overtrædelse af straffelovens §114 om terror.

Anklagemyndigheden har i dag rejst tiltale mod en 16-årig pige fra Kundby for at have overtrådt straffeloven §114 om forsøg på terrorisme.

En usædvanlig og ekstraordinær sag, lyder det fra pigens forsvarer, advokat Mette Grith Stage.

Tiltalen mod den 16-årige pige fra Kundby på Sjælland går på, at hun har forberedt bombeanslag mod to skoler, ogat hun har forsøgt at fremstille hjemmelavet sprængstof ved hjælp af bombemanualer og indkøbte kemikalier.

'Chokerende at se sort på hvidt'

Forsvarsadvokaten forholder sig her til anklageskriftet og tiltalen mod den unge pige:

Du har læst anklageskriftet for den unge pige. Hvad siger du til det?

- Jeg er ikke overrasket over det, der står i det, for det er også det, sigtelsen har lydt på tidligere, siger Mette Grith Stage.

- Men det er selvfølgelig altid lidt chokerende at se det sort på hvidt i et anklageskrift. Nu vidner det jo virkelig om sagens alvor.

Hvad gør I nu?

- Jeg skal få besøgt min klient hurtigst muligt. Jeg besøgte hende i går. Der havde jeg ikke noget anklageskrift. Jeg skal op til hende igen, og så skal vi selvfølgelig have gennemgået det sammen, og så skal vi have tilrettelagt en strategi for, hvordan vi vil køre retssagen.

Pigen kommer fra Kundby nær Holbæk på Sjælland, hvor pigen blev anholdt sidste vinter. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

Noget andet med så ung en pige

Er der noget, du skal gøre anderledes i den her sag, hvor der er tale om en 16-årig pige?

- Jeg har haft terrorsager før med voksne klienter, og det er klart, at det er noget andet, når det er med en så ung pige, man har med at gøre. Det er ikke kun det, at det er en alvorlig sigtelse og tiltalte, siger Mette Grith Stage.

- Det er selvfølgelig også det, hun har været igennem i den lange periode, hvor hun har været varetægtsfængslet.

- For det er helt usædvanligt, at en så unge pige sidder varetægtsfængslet i over et år. Det har jeg ikke prøvet før, og det gør, at man som forsvarer skal bidrage med noget andet end bare at være fagperson.

Hvad skal du bidrage med?

- Man skal tage lidt mere hånd om så ung en klient.

- Det er klart, at hun er afskåret fra omverdenen og kun har sporadisk kontakt med sin familie, så det er selvfølgelig rigtig hårdt for hende.

- Derfor kræver det, at man som forsvarer er yderst tilgængelig, når hun har behov for det.

Hvad har du kunne gøre for at hjælpe hende under varetægtsfængslingen?

- Jeg har først og fremmest kunne vejlede hende om alt det juridiske. Det er jo det, jeg primært har forstand på.

- Derudover har jeg også forsøgt at være støtte og moralsk opbakning for hende, for at hun ikke skulle gå helt ned med flaget over at være varetægtsfængslet i så lang tid.

Anklagemyndigheden droppede i dag sigtelserne mod en 25-mand, der også har siddet varetægtsfænglset i sagen. (Foto: © NIELS AHLMANN OLESEN, Scanpix)

'En helt usædvanlig sag'

Hvordan vil du selv betegne den her sag?

- Det er en helt usædvanlig sag. En terrorsag er selv altid usædvanlig. Vi har ikke ret mange af dem. Men en terrorsag af den her karakter med en pige, der på gerningstidspunktet var 15 år, det er meget ekstraordinært.

Hvad bliver fokus for dig og din klient frem til retssagen?

- Det bliver, at vi får forberedt os på retssagen.

- Vi skal selvfølgelig have gennemgået sagen påny.

- Det har vi brugt lang tid på indtil videre, men vi skal nu op i den afgørende fase og helt frem på på tæerne.

- Og så skal jeg selvfølgelig arbejde for, at hun får det bedste resultat i retten, lyder det fra forsvarsadvokaten.

Hvordan forholder I jer til anklageskriftet?

- Det ønsker jeg ikke at oplyse endnu. Det, mener jeg, er mest rigtigt, at min klient selv oplyser, når hun står over for det nævningeting, der skal vurdere hendes sag.