Der er enighed blandt forsvarere og anklager om, at bestikkelsessagen, der i nat blev behandlet ved retten i Nykøbing Falster i et 13 timer langt grundlovsforhør, er af en størrelse, der i sig selv gør den kompliceret.
Men der hører enigheden så også op mellem parterne, der alle var ganske fåmælte i mødet med DR Nyheders udsendte efter retsmødet, som dommeren havde valgt at gennemføre for lukkede døre.
Efter grundlovsforhøret, der først sluttede omkring klokken halv fire onsdag morgen, udtrykte specialanklager Søren Martin Jensen tilfredshed med dommerens beslutning om at varetægtsfængsle de seks sigtede.
- Han har jo fulgt vores begæring om varetægtsfængsling, så det er jeg selvfølgelig godt tilfreds med, siger han.
Forsvarer: Helt normalt i erhvervslivet
Ifølge Søren Martin Jensen er der tale om så grov en sag med en størrelse, der sjældent ses i det danske retssystem.
- Der er ikke mange sager af den her karakter, og hvis man kigger retspraksis igennem, så skal man nogle år tilbage for at finde noget, der har det her omfang, det er jeg ret sikker på. Jeg tror, at den seneste afgørelse, der ligger nogenlunde i tråd med det her, er fra midten af firserne, siger han.
Den udlægning er forsvarsadvokat Lone Rømø helt uenig i. Hun mener ikke, at de sigtede har foretaget sig noget, der går ud over, hvad man ellers kan opleve i forholdet mellem virksomheder og deres kunder.
- Jeg tror, det forekommer mange steder i det almindelige erhvervsliv. Det er vel sådan, at hvis man har sørget for, at skøjtebanen er glat, så står man bedre på skøjter. Og sådan kører det vel mange steder, vil jeg tro. Uden at jeg ved det, tilføjer Lone Rømø.
Utilfreds med afgørelse
Hun var heller ikke enig i dommerens beslutning om at varetægtsfængsle hendes klient.
- Jeg mener ikke, at der var det fornødne bevis, men det mente dommeren, og så må vi se, hvad Landsretten siger, siger hun.
Heller ikke forsvarsadvokat Jørgen Lange kunne se det rimelige i dommerens beslutning om at varetægtsfængsle de seks sigtede frem til den 2. juli.
- Det er jo utilfredsstillende, og den afgørelse har jeg kæret til landsretten efter aftale med min klient, siger forsvarsadvokaten.
Har stået på i otte år
De seks, der blev fremstillet for en dommer er fire medarbejdere fra to forskellige it-firmaer, en ansat i Region Sjælland og en, der er ansat i Rigspolitiet, men har tidligere været ansat i Region Sjælland. De har alle anket deres varetægtsfængslinger til Østre Landsret.
Politiets påstand er, at den usædvanlige kriminalitet er sket gennem otte år. Angiveligt blev der af medarbejdere i de to it-firmaer stillet mindst en million kroner til rådighed for de offentligt ansatte.
Pengene blev sat ind på en særskilt konto i det ene firma, og 400.000 kroner skal angiveligt være blevet brugt på en rejse til Dubai. Dommeren udtalte under retsmødet, at "det er vanskeligt at tro, at ingen af de fremstillede kendte til kontoens eksistens".
I alt blev 13 personer anholdt tirsdag morgen af Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi og Bagmandspolitiet, men kun seks er altså blevet varetægtsfængslet, da det er blevet vurderet, at de potentielt kunne lægge hindringer i vejen for politiets opklaringsarbejde, hvis de er på fri fod.