Der skal kun uddeles en bøde eller gives en kort betinget fængselsstraf til den tidligere anklager Trine Sorgenfri, som selv er endt på anklagebænken i en udsædvanlig retssag.
Sådan lød det i dag fra forsvarer Stine Gry Johannessen i Frederiksberg Byret, som behandler sagen mod den tidligere anklager, der er tiltalt for at have løjet for retten og forsøg på at påvirke vidners forklaring.
- Det er helt afgørende for strafudmålingen, at Trine Sorgenfri ikke har forsøgt at få nogen uretmæssigt dømt, og det er helt afgørende, at der har været mangel på ledelse og konkrete retningslinjer, sagde forsvareren.
Tidligere i dag krævede anklager Torben Thygesen en noget hårdere straf - nemlig seks måneders ubetinget fængsel.
Retssagen skulle egentlig have kørt over en hel måned, men nu forventes der allerede dom om en uge.
Årsagen er, at Trine Sorgenfri under sagen har erkendt, at hun løj over for retten og forsøgte at få tre politividner til at dække over det, da en stor sag om hashsalg på Christiania kørte i landsretten for to år siden med Trine Sorgenfri som anklager.
Tilståelsen førte til, at 15 vidner blev aflyst, og sagen blev rykket frem.
Forsvarer: Mange grunde til mild straf
Forsvarer Stine Gy Johannessen remsede under dagens retsmøde en lang række argumenter op for at overbevise dommeren og de to domsmænd om, Trine Sorgenfri bør slippe mildere, end anklageren mener.
For det første lød det fra forsvareren, at Trine Sorgenfri blot forsøgte at dække over egne fejl, og at Trine Sorgenfri gik til sine chefer med det samme, da hun havde fortalt usandheder i retten.
Samtidig langede forsvareren ud efter ledelsen hos Københavns Politi og Statsadvokaten i København, som Trine Sorgenfri arbejdede under, mens sagerne om hashsalg i det store Nordlys-kompleks kørte gennem retssystemet.
- Jeg er helt uenig i, at vi har at gøre med en enkelt anklager, der har lavet grove fejl. Vi har at gøre med et system og en ledelse, der har fejlet, påstod Stine Gry Johannessen.
Forsvareren efterlyste, at ledelsen havde sørget for, at der havde været retningslinjer for, hvilken kontakt de mange anklagere på hashsagerne kunne have med politiagenterne, som arbejdede undercover på Christiania med at indsamle video og observationer af pusherne.
Der burde have været såkaldte "handlere" på politiagenterne - altså personer, der står for kontakten til politiagenterne - så anklagerne ikke selv havde den direkte kontakt, sagde forsvareren.
- Det er aldrig kønt, når en medarbejder bliver smidt under bussen, lød det.
Anklagemyndigheden har i dag ingen kommentarer til kritikken, da sagen endnu ikke er afsluttet.
Men efter den problematiske kontakt mellem Trine Sorgenfri og politiagenterne kom frem i offentligheden, er der kommet nye retningslinjer om anklageres kontakt med vidner og skrappere regler for brug af politiagenter.
- Vi kan konstatere, at det generelt i en straffesag kan være problematisk, at agenter også er i en dobbeltrolle som efterforskere. Derfor har vi allerede nu bedt ledelserne rundt om i politi og anklagemyndighed om at være meget opmærksomme, udtalte statsadvokat Jens Røn i januar i år.
Allerede store konsekvenser
Som endnu et argument for, at Trine Sorgenfri skulle dømmes mildere, end anklageren påstod, sagde forsvarer Stine Gry Johannessen, at sagen allerede har haft store konsekvenser for eksanklageren på flere punkter.
- Det skal have en strafformildende omstændighed, at Trine Sorgenfri har mistet sit job som følge af den her sag, lød det.
Men det var ikke det eneste.
- Hun er med navns nævnelse trukket gennem mediernes søle, og det har været uberettiget, sagde Stine Gry Johannessen.
Derfor mente forsvareren heller ikke, at Trine Sorgenfri bør miste retten til at arbejde som advokat. Det lagde anklageren ellers op til skulle ske i tre år.