Forsvarer for bandeleder: Højesteret har skærpet kursen for udvisninger

Ubetingede udvisninger til to bandemedlemmer får betydning for kommende sag mod bandeleder fra Nørrebro, siger forsvarer.

Forsvarsadvokat Michael Juul Eriksen. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

Højesteret har anlagt en skrappere kurs, når det kommer til at udvise kriminelle bandemedlemmer med ophold i Danmark.

Sådan lyder det fra forsvarer Michael Juul Eriksen, efter at et 30-årigt bandemedlem, en herboende libanesisk statsborger, i går blev udvist af Danmark - ubetinget og med indrejseforbud i seks år.

- Med den dom der kom i går, har Højesteret skærpet kursen i forhold til udvisninger. Det er der ikke nogen tvivl om, siger Michael Juul Eriksen.

Højesteret lagde blandt andet vægt på, at kriminaliteten var begået i prøveperioden for en anden betinget udvisning, at manden havde begået samfundsskadelig kriminalitet for Nørrebrobanden Loyal to Familia (LTF), og at han godt kunne etablere et nyt liv i Libanon.

Manden var ved både byretten og landsretten idømt otte måneders fængsel for afpresning og trusler mod et vidne, men var ved de to instanser kun betinget udvist.

Politisk debat om udvisninger

Ifølge forsvarer Michael Juul Eriksen sker det sjældent, at personer bliver udvist af Danmark, når straffen kun ligger omkring de otte måneders fængsel, og når en person har boet i Danmark siden den tidlige barndom og samtidig er statsløs palæstinenser.

- Man kan ikke andet end at sige, at Højesteret tilsyneladende har lyttet efter nogle af de budskaber, der er kommet frem fra politisk side, siger forsvarsadvokaten.

Debatten om udvisning af kriminelle med opholdstilladelse i Danmark blussede op i efteråret.

Her kom Institut for Menneskerettigheder med en analyse, der viste, at danske domstole kunne udvise kriminelle udlændinge i større omfang, end det sker i dag i sager om alvorlig kriminalitet.

Samtidig rullede sagen mod bandelederen for banden LTF, Shuaib Khan, gennem byretten og landsretten, hvor den tilkaldte sig stor politisk opmærksomhed.

Sagen handler om trusler mod politiet, som Shuaib Khan blev dømt for at have fremsat under en visitation på Nørrebro i sommeren sidste år.

I byretten blev bandelederen idømt tre måneders fængsel og en betinget udvisning - det vil sige, at han fik lov til at blive i Danmark. I landsretten blev han idømt to måneders fængsel og en betinget udvisning.

Anklagemyndigheden har nu anket sagen til Højesteret i et forsøg på at få udvist bandelederen ubetinget af landet.

Får betydning i sagen mod LTF-bandeleder

Forsvarer Michael Juul Eriksen forventer, at den nye linje fra Højesteret får betydning for sagen mod bandelederen fra LTF.

- Det er helt klart, anklagemyndigheden vil bruge afgørelsen fra i går i en masse andre sager, fordi Højesteret decideret lægger vægt på, at man er medlem af en gruppering i forhold til udvisning, siger han.

Forsvarsadvokaten tilføjer, at gårsdagens dom fra Højesteret allerede fik betydning i en anden bandesag, der var i landsretten i går.

Her blev en talsperson med marokkansk statsborgerskab fra en anden Nørrebrobande, Brothas, idømt to års fængsel og udvist for bestandigt for at have været i besiddelse af et våben. Han var ellers blevet frikendt i byretten.

Michael Juul Eriksen understreger dog, at sagen mod bandeleder Shuaib Khan adskiller sig fra Højesteret-sagen på flere områder.

For det første er Shuaib Khan kun idømt to måneders fængsel - ikke otte måneders fængsel.

For det andet har truslerne i sagen mod Shuaib Khan en spontan karakter, lyder det fra forsvareren. De er altså ikke så planlagte, som vidnetruslerne og afpresningen kan siges at have været, lyder det fra Michael Juul Eriksen.

Sagen mod bandelederen Shuaib Khan kommer formentlig for retten til efteråret, men der er stadig ikke sat datoer på, oplyser Michael Juul Eriksen.