Sagen om den bedrageri-mistænkte hjerneforsker Milena Penkowa begyndte med en række afsløringer i Weekendavisen i november 2010.
En intern undersøgelse foretaget af Milena Penkowas nærmeste chef, rejste mistanke om forskningsmæssig sjusk og fusk i hendes laboratorium i 2010, og at Milena Penkowa tilbage i 2003 havde fået afvist sin første doktordisputats på grund af mistanke om uredelighed.
Siden er Milena Penkowa blevet dømt for underslæb, og falsk anklage mod en studerende. Og i februar blev hun igen meldt til politiet - denne gang for dokumentfalsk.
Udvalg undersøger uredelighed
Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed behandler i øjeblikket flere sager, der omhandler konkrete mistanker om uredelighed i Milena Penkowas forskning og forventer en sagsbehandlingstid på seks til 12 måneder.
På opfordring fra Københavns Universitet har Det Frie Forskningsråd udarbejdet et kommissorium til en undersøgelse af Penkowas samlede forskningsproduktion.
Seks internationale eksperter skal afklare, om der er grundlag for at trække flere af Penkowas videnskabelige artikler tilbage
En kæmpe skandale
Den 37-årige professor og forsker, der modtog Videnskabsministeriets prestigefyldte Eliteforskerpris i 2009, er dermed midtpunkt for en af de større sager nogensinde i den danske forskningsverden.
Der er mistanke om, at hun har manipuleret med data i sin doktordisputats fra 2003, hvor hun ifølge Weekendavisens oplysninger har opdigtet 784 rotteforsøg, der indgår i disputatsen.
Hun har brugt penge fra et millionlegat fra IMK Almene Fond til private formål, blandt andet advokatregninger, rejser, taxikørsel og restaurantbesøg.
Københavns Universitet har bedt Milena Penkowa betale 276.000 kroner tilbage fra den forskningsbevilling.
Og samlet har universitetet måttet betale omkring to millioner kroner tilbage til den private IMK Almene Fond.
Misbrug af penge og forskning
Hun har også i et brev løjet sin mor og søster døde for at forklare et sent svar til Københavns Universitet.
I foråret 2010 blev Penkowa suspenderet på grund af en straffesag. En sag Penkowa i december 2010, blev idømt tre måneders betinget fængsel for.
Sagen drejer sig om Penkowas underslæb over for Dansk Selskab for Neurovidenskab. Beløbet er på 27.000 kroner.
Her fabrikerede hun falske bilag - for eksempel ændrede hun et bilag, så det ikke handlede om otte, men om 58 sandwich. Refusionen for udgifterne havnede på Penkowas egen konto.
Da hun kom i politiets søgelys, forsøgte hun at dække over tyveriet ved give en af sine studerende skylden.
Univeristetes rolle
På trods af, at toppen af Københavns Universitet vidste, at tidligere hjerneforsker Milena Penkowa var anmeldt for svindel, valgte den alligevel at indstille hende til en prestigefyldte forskerpris.
Rektor på Københavns Universitet, Ralf Hemmingsen, har før udtalt, at han ikke kendte til sagen på daværende tidspunkt, heller ikke selvom han som medlem af den private forening, der anmeldte Penkowa, havde fået en mail, hvor forløbet blev beskrevet.
Da rektor i TV Avisen den 7. marts blev spurgt om, hvorfor de indstillede, da hun jo var politianmeldt, afkræftede han at kende til sagen, dengang de indstillede hende.
- Da hun blev indstillet til EliteForsk-prisen kendte vi ikke denne sag eller dette anklageskrift, sagde Ralf Hemmingsen.
Frikender rektor
Den 22. marts udkom en 700 sider lang rapport fra Kammeradvokaten, hvor universitetets bestyrelse kan konkludere, at der ikke er baggrund for at rejse en alvorlig kritik af rektor Ralf Hemmingsen i sagen om Penkowa.
Dog bliver der rejst kritik af Kammeradvokatens arbejde. Flere centralt placerede aktørerer i sagen ikke er blevet afhørt. Det gælder blandt andre de tre medlemmer af bedømmelsesudvalget, der i 2003 nægtede at antage Penkowas doktorafhandling til forsvar fordi de mente, at der var mistanke om snyd.
Kammeradvokaten hæfter sig dog i sin redegørelse ved, at bedømmelsesudvalget ikke ønskede at gå videre med dets mistanker mod Penkowa til det særlige Udvalget vedrørende Videnskabelig Uredelighed.
Universitets-bestyrelsen mener, på baggrund af rapporten fra Kammeradvokaten, at de mange skandalesager om hjerneforskeren er blevet håndteret efter bogen. Videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen er uenig og derfor vil hun have et skærpet tilsyn af universitetet. Noget der aldrig er set før.