- Uanset hvor du er ansat som læge, bør det være en regel, at du skal arbejde mindst 14 dage om året på et perifert sygehus.
Sådan foreslår sygehusdirektør på Nykøbing Falster sygehus, Arne Cyron.
Han er en af de sygehusdirektører, der har gevaldigt svært ved at tiltrække tilstrækkeligt med speciallæger. Der er lige nu 22 ubsatte stillinger på hans sygehus, og derfor beder direktøren om hjælp fra sine lægekolleger.
- Vi skal vise den danske befolkning, at vi står sammen som læger om at løfte sundhedsproblemet i Danmark, siger han.
Udkanten ramt hårdest
Forslaget kommer, efter at en rundspørge fra DR dokumenterer en voldsom mangel på speciallæger, ikke blot på sygehuset i Nykøbing Falster, men på sygehuse over hele landet.
500 stillinger som narkoselæge, røntgenlæge og kirurg står ubesat, men særligt sygehusene i udkanten er hårdt ramt.
- Kombinationen af at være et lille sygehus og ligge i udkantsdanmark, gør det svært at tiltrække læger, siger Jes Søgaard, der er professor i Sundhedsøkonomi ved Aarhus Universitet.
Regionerne er positive
Danske Regioner er positivt indstillet overfor ideen om at sende lægerne på 14 dages ophold i udkanten. Der forklarer formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner, Ulla Astmann.
- Jeg synes, tanken kan være interessant. Lægerne kunne jo få øjnene op for, at der er spændende opgaver på også de sygehuse, og ikke mindst patienter, der har brug for behandling, siger hun.
Arne Cyron mener også, at et ophold på de små provinssygehuse kan åbne lægernes øjne for, hvor vigtig deres arbejdskraft er for patienterne dér.
- Ved at få læger ud til de lokale sygehuse, kan vi pointere meningsfuldheden i at arbejde et sted, hvor der er rigtig mange syge, og mange af dem er meget kompliceret syge, siger han.
Ingen tvang
Formanden for sundhedsudvalget i Danske Regioner vil dog ikke sende nogen læger afsted mod deres vilje.
- Det er vigtigt, at vi ikke laver tvang, siger Ulla Astmann.
Det er Arne Cyron enig i. For selvom han er meget opsat på at få flere læger til sit sygehus på Nykøbing Falster, fastslår han, at sygehusene ikke skal tvinge lægerne til at bosætte sig bestemte steder.
Bus og lægehotel skal lokke
På Nykøbing Falster sygehus har de allerede forsøgt sig med forskellige tiltag i håb om at tiltrække tilstrækkeligt med speciallæger.
Blandt andet har de oprettet et personalehotel, hvor lægerne kan overnatte, så de kan arbejde lidt længere. Dermed samler de timerne på få dage, så de kan få fri andre dage - de såkaldte puljearbejdsdage.
- Vi lægger meget vægt på, at vores ansatte kan få deres privatliv til at fungere, siger han.