Syrerne er den største gruppe blandt de 14.000 asylsøgere, der sidste år kom til Danmark. Men muligheden for, at de i alt godt 12.000 syriske flygtninge og asylsøgere kan vende hjem, er minimal. Det skriver Kristeligt Dagblad.
Over fire millioner flygtninge
Intet tyder på en løsning på borgerkrigen, der ifølge nye tal fra FN's Flygtningehøjkommissariat UNHCR har resulteret i fire millioner flygtninge i udlandet og 7,6 millioner internt fordrevne.
Danmark og andre vestlige lande må derfor besinde sig på, at de syriske flygtninge formentlig skal have permanent ophold.
Sådan lyder meldingen fra den libanesiske forsker Maha Yahya, der i en årrække har været rådgiver for FN og i dag er ansat ved den uafhængige amerikanskbaserede tænketank Carnegie i Beirut, hvor hun følger flygtningesituationen i Syrien.
- I langt de fleste tilfælde vil de syriske flygtninge ende med at blive i de lande, hvor de søger asyl.
Få irakere er vendt hjem
- Syrien er delt mellem forskellige oprørsgrupper, og det vil gøre det umuligt for mange at vende hjem. Vi har set et tilsvarende mønster i Irak, hvor meget få flygtninge er vendt tilbage, siger Maha Yahya til Kristeligt Dagblad.
Den libanesiske forsker understreger, at det for mange af de syriske flygtninge er vanskeligt at omstille sig til et liv i Europa, blandt andet fordi de fleste syrere kun taler arabisk, og fordi uddannelsesniveauet blandt syrere er meget blandet.
Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, Andreas Kamm, fortæller, at der er et stærkt ønske om at vende hjem blandt syriske flygtninge. Men håbet svinder, efterhånden som konflikten nu går ind i sit femte år.
- Hvis Syrien-konflikten tager ti år, og syriske flygtninge slår sig ned i Danmark, og deres børn lærer dansk, så ved vi, at det er svært at vende hjem, siger han til Kristeligt Dagblad.
/ritzau/