Brug af hash og amfetamin giver større nydelse end alkohol, og mange hashbrugere oplever, at de kan le og slappe af, de bliver kropsligt opmærksomme og kan lide smagen af hash.
Sådan svarer mange danske stofbrugere, som for første gang deltager i en stor undersøgelse, Global Drug Survey, der i flere år har kørt i blandt andet England, USA og Australien.
Konklusionen er, at mange, som tager stoffer i en relativt lang periode i deres liv, ikke har nogen intensioner om at stoppe, og derfor lytter de ikke til den information, der har fokus på at stoppe brug af hash og anden narko.
Information preller af- Vi bør have noget materiale, der kan hjælpe den gruppe til at undgå et misbrug, så de får ødelagt deres liv med det, siger forsker i stofbrug Jakob Demant, der står bag den danske del af undersøgelsen.
Undersøgelsen er ikke repræsentativ, men 1.647 danskere har svaret på et spørgeskema, der er delt på sociale medier, i magasiner, fagblade og på hjemmesider, hvor stofbrugere færdes.
- Al information om, at man skal stoppe preller af, så vi bør sige OK, du har valgt at tage stoffer, hvad kan du så gøre for at få en bedre oplevelse og ikke ødelægge dit liv og helbred, siger Jakob Demant, der er ansat ved Københavns Universitet.
Bekymret for lungeproblemerIfølge undersøgelsen er hash mest udbredt, 80 procent af de adspurgte ryger hash regelmæssigt. Derefter kommer amfetamin og kokain med 50 procent, svampe med 45 procent og ecstasy med 40 procent.
Hashbrugerne er tilsyneladende mere bekymret for lungeproblemer på grund af tobakken, end for hvad hash gør ved deres psyke.
- Her har stofbrugerne lyttet til sundhedsrådene om tobak, så en mulighed er at hjælpe flere til at ryge hash som e-cigaretter, siger forskeren.
Fantasy er svært at komme ud afStofbrugerne i undersøgelsen oplever, at ecstasy giver færrest bivirkninger, sikkert fordi de er opmærksomme på at drikke meget væske og ikke tage stoffet for ofte.
Derimod er et fantasy-forbrug svært at komme ud af igen, og her foreslår Jakob Demant, at der sættes ind.
- De, der tager stoffet opfatter deres forbrug som kontrolleret, og hvis det går skævt for dem, er de mindre tilbøjelig til at række ud efter hjælp, siger han.
Sundhedsstyrelsen afviser vejledning
Sundhedsstyrelsen erkender, at det er en stor udfordring, at en gruppe mennesker regelmæssigt bruger stoffer og ikke er lydhøre over for kampagner.
Men Sundhedsstyrelsen mener ikke, at en vejledning i brug af stoffer er vejen frem, fordi der hele tiden kommer nye stoffer til, skriver specialkonsulent Kari Grasaasen i en mail til DR Nyheder.
- I forhold til at give vejledning, så kan Sundhedsstyrelsen simpelthen ikke give en sikker vejledning til dette formodentlig mindre segment, der ønsker at bruge stoffer. Det er uforudsigeligt, hvad der faktisk er i de stoffer, de bruger, hvad dosis er og hvad blandingsforholdet er, skriver hun.