Forsker: Analyser af grises snot gavner MRSA-kamp

Nyt dansk studie kan bane vejen for at finde grise, der er såkaldte superbærere af MRSA, mener professor.

Forskere fra Københavns Universitet Studiet har målt antallet af stafylokokker i grisenes tryner. (Foto: © Claus Fisker, Scanpix)

- Det er en interessant undersøgelse, for den giver mulighed for en mere målrettet opsporing af dyr, der er bærere af de her bakterier. Det kan tage toppen af smitten.

Sådan ser professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, Hans Jørn Kolmos, perspektiverne for et nyt studie i forekomsten af MRSA i staldene.

Detaljerede analyser af snot fra 480 danske grise viser, at en mindre flok grise hele tiden bærer den frygtede bakterie MRSA.

Forskere fra Københavns Universitet Studiet har målt antallet af stafylokokker i grisenes tryner og konkluderer, at en lille gruppe grise - såkaldte superbærere - opretholder smitte i hele flokke.

Forsker: Vi skal finde superbærerne

- Landbruget har været meget utilbøjelige til at gå ind i screeninger af deres dyr for at finde ud af, hvor smitten er. Men det nye studie sætter fokus på, at vi skal ud og se på i hvilke besætninger, der går dyr rundt, der er superbærere af de her bakterier, siger Hans Jørn Kolmos, der ikke har været involveret i undersøgelsen, til DR Nyheder.

Mikrobiologerne fra Københavns Universitet, der står bag studiet, leder nu efter redskaber til at bekæmpe bakterien.

- Vores resultater åbner muligheden for at udvikle en test til hurtig identifikation af MRSA-superbærere i svinebesætninger, siger Luca Guardabassi, der er professor ved Københavns Universitet.

- Vi skal finde en effektiv metode til at identificere den gruppe af grise, som især er bærere af MRSA, tilføjer Carmen Espinosa Gongora, postdoc ved Institut for Veterinær Sygdomsbiologi, Københavns Universitet.

- Ingen snuptagsløsninger

Hans Jørgen Kolmos advarer dog mod at tro, at det nye studie er løsningen på problemet med MRSA.

- Det er ikke nogen snuptagsløsning. Smitten bringes stadig ind og spreder sig på grund af et stort antibiotikaforbrug og al for mange dyr samlet på et sted.

Resultaterne er publiceret i det videnskabelige tidsskrift "Applied and Environmental Microbiology" og er støttet af Det Frie Forskningsråd.