Forsinket sygehusbyggeri i Aalborg fylder ti år i dag: Men hvornår bliver det færdigt?

Projektdirektøren tror på, at den nye tidsplan holder på trods af problemer i byggeriet.

Byggeriet skulle have været færdig i 2020, men store udfordringer har fået både tidsplan og budget til at skride. (Foto: © Jesper Larsen, Jesper Larsen)

For præcis ti år siden blev det første spadestik til Nyt Aalborg Universitetshospital taget. Glæden var stor, og planen var, at sygehuset skulle være færdigbygget i 2020.

Men sådan er det ikke gået. Gennem årene har byggeriet mødt et hav af benspænd.

Alt fra manglende byggeplaner, coronanedlukning af nordjyske kommuner, så håndværkerne ikke kunne komme til byggeriet og vigtige papirer, der ikke er blevet sendt til tiden, har været med til at forsinke byggeriet.

Flere gange er datoen for åbningen af sygehuset blevet rykket.

Og sidste år meldte regionen om den største forsinkelse og budgetoverskridelse i byggeriet hidtil. Her var meldingen, at hospitalet åbner i anden halvdel af 2026, og at budgettet var skredet med cirka 1,4 milliarder kroner.

Den nye tidsplan kom dog før, at det kom frem, at der også er store problemer med vand i murstensfacaderne, og at der skal udskiftes op mod 36 kilometer vandrør.

Men det ser ikke umiddelbart ud til at ændre på, hvornår byggeriet vil være færdigt, når man spørger den fungerende projektdirektør på byggeriet, Jack Baadsmand.

- Det er realistisk, at vi kan tage imod patienter i 2026. På trods af de udfordringer, der er meldt ud, er vi i god gænge med byggeriet. Der er rigtig mange ting, der lykkes herude, og derfor tror jeg på, at vi stadig kan holde tidsplanen, siger han.

Der er nemlig også mange dele af byggeriet, der skrider frem efter tidsplanen, og som er færdige.

- Bygningsmassen er jo stort set færdig. Væggene er færdige, der er sat døre i, og gulvene er lagt. Færdiggørelsesfasen, hvor apparaturerne skal flytte ind og installeres, er vi også i gang med. Så vi er med tidsplanen, siger Jack Baadsmand.

‘Et af de mest udfordrede sygehusbyggerier’

Når Christian Thuesen, der er lektor i byggeledelse, kigger tilbage på de seneste ti års byggeri af sygehuset i Aalborg, beskriver han det som, at byggeriet har været ‘kraftigt udfordret’.

- Det har været et af de sygehusbyggerier, der har været allermest udfordret, siger han.

- Det har både været fordyret, forsinket og forringet i forhold til den kvalitet, man har aftalt.

Christian Thuesen mener, at man helt fra starten fik planlagt hele projektet for byggeriet på en meget kompleks måde, hvor der er mange forskellige aktører inde over byggeriet.

- De fik strikket projektet sammen på en måde, der gjorde det meget komplekst. Der har været mange finansieringskilder og mange forskellige entreprenører, der skulle bygge det. Det har også givet problemer, siger Christian Thuesen.

Projektdirektør tror på tidsplan

Selvom sygehuset er udfordret blandt andet af massive vandskader i murstensfacaderne, kommer dét problem ikke til at stå i vejen for, at bygningerne kan tages i brug i 2026, mener Jack Baadsmand.

Han fortæller, at der er forskellige løsninger i spil. De strækker sig fra løsninger, der er i den mindre skala til den mest omfattende løsning, hvor hele murværket med vandskader skal rives ned.

- Vi håber selvfølgelig ikke på, at det er den store løsning, vi skal ud i. Men uanset hvad vi vælger, kan vi nå det inden 2026, siger Jack Baadsmand.

Her kan du se billeder af murstensfacaderne, hvor der er trængt vand ind i byggeriet.

  • Murværket, der er fugtigt. De mørke plamager er vand. (© Rapporten: NAU - Facade)
  • Vand indenfor i byggeriet. (© Rapporten: NAU - Facade)
  • Isolering, der kan vrides for vand, fordi vand er trukket ind i byggeriet. (© Rapporten: NAU - Facade)
  • Algevækst på det våde murværk. (© Rapporten: NAU - Facade)
1 / 4

Et scenarie kan også være, at murstensfacaderne skal renoveres af håndværkere, efter at sygehuset er taget i brug - og der altså både er sundhedspersonale og patienter, der er rykket ind på sygehuset.

Det vil Jack Baadsmand ikke afvise.

- Det er muligt at lave en renovering af facaderne efter indflytning, men det er der absolut ikke taget stilling til endnu, siger han.

De mange kilometer vandrør, der potentielt skal udskiftes, fordi der har stået gammelt vand i dem for længe, bliver heller ikke et problem ifølge den fungerende projektdirektør.

- Det er slet ikke sikkert, at det er alle de 36 kilometer vandrør, der skal udskiftes, siger Jack Baadsmand.

- Vandrørene har kørt et stykke tid nu, så vi er langt med testningen af dem. Der er også lige nu en udvælgelse af, hvor der skal skiftes rør ud, og hvordan man gør det. Jeg mener ikke, at tidsplanen for indflytningen er påvirket af det her endnu.

  • Området til byggeriet i 2013. (© Region Nordjylland)
  • Byggeriet i 2016. (© Region Nordjylland)
  • Byggeriet i 2020. (© Region Nordjylland)
  • Byggeriet i 2022 (Foto: © Jesper Larsen, Jesper Larsen)
1 / 4

Byggeriet har lavet en ‘turn around’

Lektor Christian Thuesen har også ros til byggeriet, da man har været gode til at få vendt skuden på byggeriets udfordringer.

- Det seneste halvandet år har de arbejdet benhårdt på at lave en ‘turn around’ ved at få problemerne frem og forholde sig til dem. Nu mangler vi bare at se, hvad de så får gjort ved de problemer, siger Christian Thuesen.

- Det bliver eksempelvis spændende at se, hvad de gør ved facaderne. Her føler jeg, at der er usikkerhed.

Christian Thuesen er tilbageholdende med at spå om, hvorledes sygehuset er klar til patienter i 2026.

- Jeg går ud fra, at byggeledelsen melder 2026 ud, fordi de tror på det. Men det er nok ikke noget, man kan være helt sikker på endnu, siger Christian Thuesen.

- Det er afgørende, hvordan man får udbedret skaderne. Om man har fået afdækket alle problemerne i byggeriet helt til bunds og lavet de rigtige løsninger, må tiden vise, siger han.