Myndighederne udvider forsamlingsforbuddet på maksimalt 50 personer, så det nu også gælder private arrangementer, der for eksempel holdes på restauranter og i forsamlingshuse.
Det kommer blandt andet til at ramme bryllupper og andre fester. Ændringen træder i kraft i morgen klokken 12.
- Man kan sige, at vi skruer ned for festen for at holde resten af samfundet i gang, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).
- Det er utrolig beklageligt for dem, der har planlagt fester i morgen. De skal i gang med at skære ned på gæstelisten, tilføjer han på et pressemøde om den aktuelle coronasituation.
Her oplyser han også, at de nationale restriktioner forlænges til og med 18. oktober. De betyder blandt andet, at restauranter, barer og caféer i hele landet skal lukke klokken 22.
Årsagen til de nye stramninger er udviklingen i smittespredningen, hvor der i dag er registreret yderligere 678 coronatilfælde i Danmark, hvilket er det højeste daglige antal, der er målt, siden epidemien kom til landet i marts.
- Niveauet ligger for højt, og det stiger fortsat. Stigningen er kommet tidligere, end vi har regnet med, både i Danmark og resten af Europa. Udviklingen er fortsat bekymrende, siger ministeren.
Hver fjerde af de nye smittede er i aldersgruppen 20-29 år, hvilket også bekymrer Magnus Heunicke.
Gælder ikke i private hjem
Forbuddet mod at være mere end 50 personer til festen eller begravelsen gælder ikke i private hjem. Det skyldes, at politiet principielt holder sig fra at indskrænke borgernes frihed i deres eget hjem, fortæller rigspolitichef Thorkild Fogde.
Alligevel opfordrer han til, at man ikke har flere end 50 gæster i sit hjem.
Konstitueret direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed Anette Lykke Petri fortæller, at det på det seneste er fester, der driver smittespredningen.
- Vi har set eksempler på 30, 40 og 50 smittede i en smittekæde, der er startet til en fest, siger hun.
Hun fortæller, at mange ikke reagerer på styrelsens henvendelser på telefon og i e-Boks og opfordrer til, at man kontakter styrelsen, hvis man modtager en henvendelse.
Hjælp på vej til branche
Ændringerne vil ramme brancher som cateringfirmaer, restauranter og teltudlejere hårdt, erkender erhvervsminister Simon Kollerup (S), der lover, at de kan se frem til hjælp for tabt omsætning.
- Vi forstår godt, at I er ramt, og at det er svært lige nu. Og derfor vil jeg også allerede sige i dag, at vi lægger op til, at kompensationsordningerne udvides, siger han.
Stiger antallet af nye smittede fortsat, kan der risikere at komme nye tiltag, varsler sundhedsministeren.
- Det vil være uansvarligt at afskrive nogen våben lige nu, siger Magnus Heunicke. Han oplyser, at der også skrues op for antallet af coronaprøver. Det er regeringens mål, at testkapaciteten skal stige til 70.000 daglige tests.
'Lidt mindre hammere'
Sundhedsministeren anerkender, at det er forvirrende at finde rundt i reglerne.
Men han peger på, at der ikke længere bruges "den store hammer", som den 11. marts, hvor hele samfundet mere eller mindre lukkede ned.
- Nu har vi ikke længere den store hammer. Nu har vi lidt mindre hammere. Derfor må vi i dele af samfundet lave restriktioner, siger Magnus Heunicke (S).