Formand for Trykkefrihedsselskabet: Et lille slag i en stor krig er vundet

Formanden for Trykkefrihedsselskabet, Katrine Winkel Holm, er lettet over, at en formodet gerningsmand til attentat mod Lars Hedegaard er anholdt.

- Det var et attentat mod retten til at sige, hvad man vil, siger Katrine Winkel Holm. (© DR)

Det er en vigtig dag for ytringsfriheden.

Sådan lyder det fra formanden for Trykkefrihedsselskabet, Katrine Winkel Holm, efter at det er lykkedes Københavns Politi at anholde den formodede gerningsmand til attentatet mod Lars Hedegaard i februar sidste år.

- Det var et attentat mod retten til at sige, hvad man vil. Samtidig er det en stor lettelse, så der er dobbelt glæde. Et lille slag i en stor krig er vundet, og vi ser nu frem til at få kendskab til gerningsmandens ideologiske baggrund, siger hun til DR Nyheder.

Gennembrud syntes langt væk

Den formodede gerningsmand blev tilbageholdt i udlandet for to dage siden, den 25. april. Københavns Politi har samme dag gennemført ni ransagninger i Københavnsområdet og to i udlandet.

I februar 2013 blev Lars Hedegaard udsat for et attentat i sin opgang i København. Her blev han overfaldet af en mand i en rød jakke, som Hedegaard troede var et postbud.

Manden skød ifølge Hedegaard en gang, men herefter stod han og fumlede med pistolen. Det endte i håndgemæng mellem de to mænd, og til sidst flygtede manden til fods, har Hedegaard fortalt.

Siden har der ikke været meget nyt fra politiet, og et gennembrud i efterforskningen har syntes langt væk.

- Politiets efterforskning virkede udadtil ikke særlig dynamisk, og vi i Trykkefrihedsselskabet har levet i en ubehagelig uvished. Fornemmelsen var jo, at det var løbet ud i sandet for politiet, siger Katrine Winkel Holm, der er en god veninde til Lars Hedegaard.

Har ikke følt sig truet

Hun fik beskyttelse umiddelbart efter attentatet mod Lars Hedegaard af frygt for, at nogen ville angribe hende.

- Men jeg har ikke været bange eller følt mig truet siden, siger Katrine Winkel Holm.

Københavns Politi holder pressemøde i sagen klokken 11 søndag.

Personer, der har forbindelse til den mistænkte, er ligeledes blevet afhørt. Det er ifølge politiet sket for at sikre beviser og forklaringer.

- Det skal understreges, at ingen af disse personer er mistænkt i sagen, ligesom der ikke foreligger mistanke om, at drabsforsøget er gennemført af mere end én person, siger ledende politiinspektør Jørgen Skov, leder af Efterforskningsenheden, Københavns Politi.

Københavns Politi har med støtte fra Politiets Efterretningstjeneste i nogle måneder fulgt den mistænktes færden i al hemmelighed, og det har ført frem til anholdelsen og ransagningerne.

Lars Hedegaard er kendt for sine antiislamistiske holdninger. Han er historiker, journalist og forfatter. Han er en en flittig deltager i debatten om ytringsfrihed, og har været formand for Trykkefrihedsselskabet siden 2004, men stoppede som formand tidligere i år.