Formand for Etisk Råd: Babyluger ligner en omgang symbolpolitik

Børnerådet mener til gengæld, at babyluger kan forhindre tragiske episoder.

Liget af spædbarn blev mandag fundet nedgravet ved et boligområde i Glostrup. Lignende sager skal forhindres i fremtiden, mener et politisk flertal. der vil etablere to babyluger i Skejby og København. (Foto: © DANIEL DIMITRIJEVIC, Scanpix)

Det ligner reel symbolpolitik, og der er ikke nogle klare indikationer på, at det virker.

Formanden for Etisk Råd, Gorm Greisen, er kritisk over for, at et flertal i Folketinget i en forsøgsordning vil etablere to babyluger, der skal give mødre mulighed for at aflevere uønskede spædbørn et sikkert sted.

- Det gode ved forslaget er, at man kan aflevere spædbørn et sikkert og trygt sted, hvor der vil blive taget hånd om børnene. Men man ved jo ikke, om det vil have nogen effekt og reelt hjælper noget som helst. Det er måske især en symbolpolitisk handling, hvor man ikke tager hånd om de reelle problemer, siger Gorm Greisen fra Etisk Råd.

Det er Socialdemokratiet, DF og SF, der er blevet enige om, at de vil afsætte to millioner kroner fra satspuljemidlerne til at etablere en luge ved henholdsvis Rigshospitalet i København og på Århus Universitetshospital.

Udmeldningen er yderligere aktualiseret af, at bygningsarbejdere mandag eftermiddag fandt liget af et nedgravet spædbarn i Glostrup. Hermed har der de seneste 13 år i gennemsnit været en sag om året, hvor der er fundet efterladte spædbørn i det offentlige rum.

Børnerådet: Lugerne vil kunne redde liv

Fem af hittebørnene var døde, da de blev fundet. Og netop den betragtning er meget vigtig, når man skal diskutere, om babyluger skal indføres, mener Børnerådet.

De er anderledes mere positive over for effekten.

- Det positive for børnene er helt enkelt, at de overlever. Igennem tiden har vi jo set, at nogle hittebørn ikke overlever, og det er vi nødt til at tage hensyn til allerførst, siger formand Per Larsen og fortsætter:

- Når nu moren har besluttet, at det her skal være udgangen på den affære, så må vi forvente, at det allerbedste er, at de bliver afleveret et sted, hvor man er i stand til at tage vare på børnene med det samme.

En sørgelig markering

Netop argumentet om, at babyluger kan redde menneskeliv, er hovedårsagen til, at lugerne er en god idé, mener det politiske flertal bag beslutningen.

De seneste 13 år er der blandt andet fundet spædbarn i skraldespande, åer og buske, og det kan babylugerne forhåbentlig være med til at forhindre, forklarer Socialdemokratiet.

- Det er mit håb, at det vil være med til at gøre, at man ikke skaffer sig af med sit nyfødte barn et sted, hvor barnet ikke er i sikkerhed og tryghed og hvor barnet kan risikere at dø, siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen.

Det vækker dog ikke gehør hos Gorm Greisen fra Etisk Råd:

- Det er en sørgelig markering, hvor vi accepterer, at det er okay at aflevere sit spædbarn på den her måde. Vi bør i stedet prøve at gå andre veje, siger han.

Hvis det her ikke er et godt forslag, hvad bør man så i stedet gøre?

- Mange af de mødre, der vil aflevere deres børn, er særligt udsatte kvinder, herunder måske illegale indvandrere, der ikke vil i kontakt med myndighederne og heller ikke er berettiget til svangeromsorg. Vi kunne begynde med at give dem mulighed for at få hjælp under svangerskabet - der er jo også en fødende kvinde, som er i fare, siger formanden for Etisk Råd.

Danmark er ikke det første land, der har luftet tanken om at etablere babyluger. I Tyskland har mødre siden 2000 haft mulighed for anonymt at aflevere uønskede børn i luger, hvor sundhedspersonale kan tage imod børnene. Cirka 500 børn er blevet afleveret i de mere end 100 luger.