Det er helt forkert at straffe de enkelte sagsbehandlere for svigt i kommunerne. Den slags sager skal have konsekvenser, men det skal være for dem, der reelt er ansvarlige, mener Karen Kildedal, der er lektor og underviser kommende socialrådgivere ved Aalborg Universitet.
- Det er et forkert sted at placere ansvaret. Den enkelte socialrådgiver er underlagt nogle rammer, som de lokale politikere og ledelsen først og fremmest skal sikre, er i orden. Derudover er det også staten, der langt hen ad vejen, via lovgivning og støtte til kommunerne, skal være med til at sikre vilkårene for arbejdet, siger hun.
Har påpeget fejl i sagsbehandlingen
I forbindelse med DR Dokumentaren om børnene fra Brønderslev, og den sagsbehandling, der er sket i Lolland, Skanderborg og Brønderslev kommuner, har Karin Kildedal gennemgået børnenes sagsakter og påpeget en lang række fejl fra kommunernes side. Og hun understreger, at den slags fejl skal have konsekvenser. Men det er ikke den enkelte sagsbehandler, der skal stå til ansvar.
- Jeg har ikke på noget tidspunkt talt om enkeltpersoner, jeg har talt om kvaliteten af det faglige niveau, og at den ikke altid er høj nok i kommunerne, forklarer hun.
Nemmere at få erstatning
I stedet for at forsøge at straffe de enkelte sagsbehandlere børn man se på kommunerne som myndighed, mener altså Karin Kildedal. Her lægger hun sig op ad professor Kirsten Ketscher og Børnerådet, der i går opfordrede politikerne til at gøre det langt nemmere for børn at søge erstatning hos kommunerne, når de har fejlet.
Men hun understreger, at langt fra alle sager er lige så klare som Brønderslev-sagen.
- Det burde være muligt at få erstatning, når man har udsat for så massivt et svigt fra det offentlige. I denne her sag, der er det rimeligt nemt at se, at de undersøgelser, der har været lavet, ikke har været tilstrækkeligt kvalificerede. Men der skal ikke ret mange skridt til, før det bliver langt mere kompliceret, og derfor er det ikke så enkelt at indføre, siger hun.