Kongehusets administration - også kaldet hoffet - har til huse i Det Gule Palæ ved Amalienborg i København.
Her har arbejdsdagene strakt sig langt ind i de sene aftentimer og medarbejdere er blevet kaldt hjem fra ferier. Alt sammen for at forberede det nu aflyste statsbesøg fra USA.
Det forklarer dronning Margrethes tidligere ceremonimester, der i sin tid var ansvarlig for flere amerikanske præsidenters statsbesøg.
- Statsbesøg planlægges normalt mindst et halvt år forinden. Der får man de første input om, hvad præsidenten vil, og hvad hans interesseområde er. I dette tilfælde har man haft virkelig, virkelig travlt, fordi besøget kom i stand på så kort tid, siger Christian Eugen-Olsen, der i 22 år var dronningens ceremonimester og dermed ansvarlig for blandt andet festlige lejligheder og modtagelser af fremmede statsoverhoveder.
Aflysning med kort varsel
Natten til i dag aflyste præsident Donald Trump med kort varsel sit planlagte statsbesøg i Danmark fra den 2.-3. september. Et besøg, der kom i stand, efter præsidenten i slutningen af juli nævnte, at han måske ville besøge Danmark i forbindelse med et besøg i Polen.
Christian Eugen-Olsen fortæller, at det korte varsel formentlig har betydet, at medarbejdere i kongehusets administration er blevet kaldt ind fra ferier i sommerlandet, så planlægningsstaben kunne samles.
- Jeg er sikker på, at hoffet har været temmelig langt med arbejdet efter nogle lange aftener. De har nok haft det meste klar. Men det foregår i en dialog med de besøgende, og hvor meget man har fået at arbejde med fra præsidentens stab, det er svært for mig at svare på, siger Christian Eugen-Olsen.
Statsbesøgets drejebog
Normalt foregår et statsbesøg af den kaliber efter en fast drejebog, fortæller den forhenværende ceremonimester.
Først er der en modtagelse med et æreskompagni fra Forsvaret. Dernæst bliver det besøgende statsoverhoved indkvarteret hos majestæten.
- Der er ingen tvivl om, at man har ønsket, at præsidenten skulle bo på Fredensborg. Det har de tidligere præsidenter gjort, så det har nok været et ønske fra dansk side. Om præsidenten har kunnet acceptere det, kan jeg ikke svare på, siger Eugen-Olsen.
Efter modtagelsen og indkvartering afholder dronning Margrethe traditionelt en middag, hvor regeringen, Folketingets præsidium og relevante forretningsfolk deltager.
Også der har man været langt med arbejdet, dog uden at være i mål, forklarer han.
- Ved sådanne middage ligger der normalt en lille bog ved hver kuvert, hvor man kan se, hvilke mennesker man sidder til bords med, og hvem de er. Der ligger også en menu og et musikprogram, men det er ofte noget, der bliver gjort færdigt i sidste øjeblik.
Har ikke oplevet noget lignende
Christian Eugen-Olsen erindrer ikke at have oplevet en lignende situation i løbet af sine 22 år i dronningens tjeneste.
- Jeg har ikke prøvet noget lignende. Uden at vide det, tror jeg, at dronningen er blevet meget overrasket, når hun har fået budskabet overbragt på sit kontor af de mennesker, hun plejer at se.
Han fortæller, at der meget vel kan komme en efterskrivelse til dronning Margrethe fra USA.
- Det håber jeg da. Et brev, hvor man skriver, at man beklager, at man ikke kan komme denne gang, men at man vældig gerne vil se hende ved en senere lejlighed. Det synes jeg ville være passende, konstaterer Christian Eugen-Olsen, ceremonimester i dronningens hof indtil 2012.