Alarmklokkerne ringer i byrådet efter seneste nyt i sagen om jordskredet i Ølst.
- Det er nedslående, at vi igen skal høre en historie om, at Nordic Waste har givet urigtige oplysninger. Det tegner unægtelig et billede af en virksomhed, der har urent trav.
Sådan siger SF’eren Rosa Lykke Yde, der sidder i Randers Byråd, efter at DR har fortalt, at fire påståede samarbejdspartnere afviser at have hjulpet Nordic Waste med at håndtere forurenet norsk jord.
DR er i besiddelse af dokumenter fra 2021, hvor Nordic Waste overfor både Miljøstyrelsen og en norsk kunde påstod, at de havde etablerede samarbejdsaftaler med fire navngivne danske virksomheder. Virksomhederne skulle hjælpe Nordic Waste med at rense de restmaterialer, som Nordic Waste ikke selv kunne komme af med, når jorden var blevet skyllet igennem med vand.
Der er bare det problem, at alle virksomheder afviser at have samarbejdet med Nordic Waste.
Afsløringen har fået eksperter til at advare mod miljørisikoen, fordi ingen kan vide sig sikre på, hvor restmaterialerne nu er henne, lyder bekymringen.
Og det får nu flere politikere fra Randers Byråd til at reagere. Heriblandt Rosa Lykke Yde fra SF.
- Det er svært at motivfortolke på, hvad der er bevidst og ubevidst. Men man er da i hvert fald som virksomhed bekendt med, hvilke samarbejdspartnere man har og ikke har. Hvordan skal vi have tillid til, at de har håndteret det her farlige affald på en hensigtsmæssig måde, så vi ikke skader miljøet? Mine alarmklokker ringer.
Også Frida Valbjørn Christensen fra Enhedslisten ryster på hovedet.
- Spørgsmålet er, om det er bevidst, eller om de simpelthen ikke har styr på, hvilke samarbejder de har haft. Begge muligheder er bekymrende.
Også Bjarne Overmark fra byrådspartiet Beboerlisten er kritisk overfor Nordic Waste. Han frygter for, hvor de forerenede restmaterialer nu er henne.
- De har brystet sig af nogle samarbejdspartnere, som de ikke har brugt, og som ikke kender noget til det. Det er alvorligt.
Afsløringen skaber også stor frustration blandt borgere på gaden i Randers.
Sagen bør fortsætte i både byrådet og hos politiet
Frida Valbjørn Christensen vil nu tage sagen op i byrådets politiske følgegruppe, der løbende følger Nordic Waste-sagen - ligesom hun også vil spørge forvaltningen, hvad der er op og ned.
Men ifølge de to andre byrådspolitikere er det ikke nok.
- Måske er det i virkeligheden noget, som politiet skulle interessere sig for i deres efterforskning. Om ikke der her er tale om noget, der lugter af svindel?, siger Rosa Lykke Yde.
Nordic Waste siger selv, at oplysningerne var en fejl. Kan det ikke bare være en fejl fra virksomheden?
- Jo, det er klart. Men når der stabler sig fejl på fejl på fejl, så tegner det unægtelig et billede af, at man med vilje har vildledt. Hvis det er tilfældet, så er det jo virkelig problematisk i så alvorlig en sag.
Bjarne Overmark fra Beboerlisten er enig. Han har i dag sendt en opfordring til dirkektionen og byrådet i kommunen om at politianmelde virksomheden.
- Jeg går ud fra, at Randers Kommune laver en yderligere politianmeldelse og beder dem om at få efterforsket, hvad der i virkeligheden er sket med det her restprodukt.
Nordic Waste har afvist et interview med DR, men i et skriftligt svar erkender de, at det var en fejl at skrive, at der var etableret formelle samarbejdsaftaler. De skriver desuden, at de selv tog sig af de forurenede restmaterialer, men svarede ikke, da DR bad om dokumentation.
Randers Kommune vil ikke stille op til interview om sagen, fordi der allerede foregår en politiefterforskning, efter at kommunen tilbage i januar politianmeldte Nordic Waste for overtrædelse af miljøbeskyttelsesloven.