Forældre, der har ventet på adoptere et barn fra Etiopien, kan nu se frem til yderligere at få udskudt deres drøm om at få et barn.
Efter ministeriet i marts besluttede sig for at indstille formidlingen af etiopiske børn til adoption får de omkring 75 på ventelisten nemlig mulighed for at flytte over på en anden liste. Dog havner de nederst på listen.
Det fremgår af et svar fra Social – og Indenrigsministeriet til det færøske folketingsmedlem Magni Arge.
Det er organisationen Danish International Adoption, DIA, som har besluttet, at forældrene beholder deres indbyrdes anciennitet fra ventelisten til Etiopien, men at de altså kommer nederst på en ny venteliste til et andet land, som for eksempel Sri Lanka eller Vietnam.
Hvis de da ønsker og har mulighed for at flytte liste.
For nogen kan den forlængede ventetid få den konsekvens, at de kan blive ramt af aldersgrænsen, der forhindrer dem i at adoptere. Sådanne konkrete sager kender Magni Arge til. Ifølge ham har der stået ti færinge på ventelisten til Etiopien.
- Alle disse forældre har investeret masser af følelser, tid og penge i adoptionerne. De har sat deres lid til adoptionsbureauet, som har givet dem håb til gengæld for store summer af penge, men pludselig bliver tæppet revet væk under dem.
- De ryger helt nederst på ventelisten, har udsigt til en ny sej omgang over flere år, før de kommer i betragtning. Hvis de overhovedet når at komme i betragtning før de falder for aldersgrænsen, siger han og fortsætter.
- Og så får de kun en brøkdel af pengene tilbage. Det er en høj pris at betale og forekommer mere at ligne en form for roulette, end en gennemtænkt procedure for noget så alvorsfuldt som adoption af børn.
Løsningen der gør mindst ondt
Han forstår beslutningen om at indstille adoptionerne fra Etiopien, når landet ikke opfylder kravene myndighederne. Men han efterlyser et bedre sikkerhedsnet for de involverede:
- Jeg savner, at der er nogen myndigheder, der administrerer det her, så der er en bedre sikkerhed for både børn og forældre i det hårde forløb. Det virker vilkårligt, og lidt som om, man siger ”du er bare uheldig, fordi du er i den forkerte kø”. De risikerer jo at miste alt de har investeret – både tid, håb og en masse penge, og det synes jeg ikke er rimeligt, siger han.
Hos DIA erkender bestyrelsesformand Lars Ellegaard, at det i den konkrete situation har handlet om at finde en løsning, der "rammer færrest og gør mindst ondt".
- En anden mulighed havde været at flette forældrene ind i de eksisterende ventelister og placere dem i forhold til den anciennitet, de fik, da de kom fra de enkelte organisationer, siger han og henviser til, at de to tidligere adoptionsbureauer AC Børnehjælp og DanAdopt i januar 2015 blev slået sammen under DIA.
Tilbudt at flytte liste
Lars Ellegaard er klar over, at nogle forældre vil blive ramt af aldersgrænsen. Men en del af forklaringen kan også findes i, at listen i en periode har været i stilstand.
- Jeg vil dog retfærdigvis sige, at nogen tidligere er blevet tilbudt at skifte venteliste, men har alligevel valgt at blive stående på ventelisten til at adoptere fra Etiopien, siger han.
I svaret til Magni Arge skriver Social - og Indenrigsminster Karen Ellemann, at princippet med at flytte adoptanter fra en liste til nederst på en anden også blev anvendt, da man indstillede adoptioner fra Kenya i 2015.
Sagen kort
- •
I marts besluttede Social - og Indenrigsminister Karen Ellemann at indstille formidlingen af børn fra Etiopien til adoption. Det skete efter en indstilling fra Ankestyrelsen, der efter en tilsynsrejse i februar påpegede flere mangler og svagheder ved adoptionssystemet i landet.
- •
Det øgede tilsyn med landet kommer blandt andet efter adoptionssager, hvor det er kommet frem, at de adopterede børn hverken var forældreløse eller var blevet efterladt på børnehjem.
- •
Flere lande, heriblandt Tyskland, Norge, Sverige og Tyskland har oplyst, at de også indstiller samarbejdet med Etiopien.
- •
I december sidste år vedtog Folketinget en ny adoptionslovgivning, som blandt andet har præciseret kravene til DIA.