To ud af tre skoleledere svarer i en rundspørge blandt 251 af landets cirka 1.350 skoleledere, at forældrene bør gøre mere for at mindske pjækkeri blandt deres børn.
- Mange forældre er ikke opmærksomme på deres barns fraværsprocent. De er ikke klar over, hvor galt det står til, før vi fortæller dem, at deres barn har en fraværsprocent på otte, ti eller 12 procent, siger Birgitte Laursen, der er afdelingsleder på Filstedvejens Skole i Aalborg Kommune.
Forældrene skal samarbejde
Skolen har selvfølgelig også et ansvar for fravær, særlig hvis det er relateret til forhold på skolen som eksempel dårlig trivsel. Men det er primært forældrenes ansvar, hvis børnene er hjemme uden at være syge, slår skolelederen fast.
- Forældrene skal være mere åbne omkring fraværet, og de skal være bedre til at samarbejde med os om de problemer, der ligger bag, siger Birgitte Laursen.
På Filstedvejens Skole har de i halvandet år eksperimenteret med kigge fraværsstatistikken igennem hver måned og sende breve til forældre, hvis børn har meget fravær.
Det har tilsyneladende givet pote. Indtil videre har det i gennemsnit sænket fraværet med et procentpoint om året.
- Mange forældre bliver overraskede over fraværsprocenten, tager det seriøst og vil gerne lave om på det. Men nogle har større problemer, og der er forældrene ikke selv i stand til at klare det, siger Birgitte Laursen.
Pjæk er et forældreproblem
Det er særligt i børnenes yngre år, at forældrene skal træde i aktion og indprente gode vaner i deres børn, forklarer Claus Hjortdal, der er formand i Skolelederforeningen.
- Det kan være svært at forhindre pjæk særlig hos de store elever, for der kommer et tidspunkt, hvor man ikke kan opdrage på de unge mere, og hvor man derfor må læne sig op af den opdragelse, børnene har fået i de yngre år, siger Claus Hjortdal.
Men også forældrene selv skal forstå, at pjæk er uacceptabelt.
- Forældre skal forstå vigtigheden af at gå i skole. Børn skal i skole, selv om det er træls. Man kan ikke holde fri sammen med mor for at kigge på tøj, siger formanden for skolelederne.
Bedre information fra skolen
I forældrelejren peger man samtidig på, at skolen også skal kæmpe for at minimere det ulovlige fravær.
39 procent af forældrene svarer i en undersøgelse foretaget af DR Nyheder, at skolen skal gøre mere for at mindske elevernes pjæk. Undersøgelsen er udsendt gennem foreningen Skole & Forældres magasin Skolebørn, og 1.474 forældre har deltaget.
- Skolen skal give besked til forældrene, hvis elever ikke møder op. De skal både hurtigt og klart informere om problemet, så forældrene kan handle på det, siger Anne Larsen fra Aalborg Kommune, som har en søn i 7. klasse.
Hun synes derfor, det vil være en god ide, at skolen orienterer forældrene om deres børns fravær eksempelvis hver måned. Derudover skal skolen også lægge den rette tone og tage afstand fra fravær og pjæk.
- Eleverne skal vide, at mødepligt og deltagelse ikke er til diskussion fra skolens side, siger Anne Larsen.
Løsningen skal findes i fællesskab
Selv om pjæk primært er forældrenes ansvar, så skal løsningen findes i fællesskab, siger formanden for Skolelederforeningen Claus Hjortdal. For ulovligt fravær er ikke et ensformigt problem.
Nogle af de store elever pjækker, fordi de bare ikke gider i skole en dag. Men andre gange pjækker eleverne for at tage på arbejde, som det især ses på landet og i ydreområderne, og eksempelvis tosprogede elever har ofte ikke samme kultur for mødepligt i skolen, forklarer formand Claus Hjortdal.
Derfor skal skolerne være en del af løsningen. Hvad den løsning så skal indebære, kommer helt an på omfanget og årsagen til pjækkeriet.