Forældre og pædagoger: Fuldstændig uacceptabelt at spare på børnene

Både forældrenes og pædagogernes Landsforbund vil have indført en national standard for, hvor mange børn en pædagog må have ansvaret for.

De seneste 28 år er der kommet næsten 60 procent flere børn pr. voksen i landets daginstitutioner. Det betyder, at pædagogerne ofte er alene med børnene. (Foto: © Scanpix, Scanpix)

Enkelte kommuners økonomi skal ikke bestemme børns livschancer.

Så klart lyder det fra både Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund, BUPL, og Forældrenes Landsforening, FOLA, efter det er kommet frem, at mindst 30 kommuner vil spare på daginstitutionerne i 2015.

- Det er desværre ikke overraskende, men det er fuldstændig uacceptabelt, at der er så lidt tid til nærvær, omsorg og aktiviteter for børnene. Det er rigtig, rigtig trist, siger Elisa Bermann, som er formand for BUPL.

En beregning, som DR Nyheder har fået foretaget af det uafhængige analyseinstitut Bureau 2000, viser, at mindst 30 ud af 98 kommuner kommer til at spare på daginstitutionerne i 2015 i forhold til 2014.

Forældre har det dårligt med at aflevere deres børn

Besparelserne sker, selv om kommunerne siden 2013 har fået tilført 500 millioner kroner ekstra om året til at løfte kvaliteten i daginstitutionerne. Og de sker i en tid, hvor normeringerne er blevet så forringet, at pædagogerne ofte er alene med store børnegrupper.

- Det her bekræfter kun den ulykkelige tendens, der er til, at pædagoger står alene med store børnegrupper, og at forældre føler sig nødsaget til at blive længere tid i børnehaven, fordi de har dårlig samvittighed overfor deres børn, siger Dorthe Boe Danbjørg, der er formand for FOLA.

- Det er jo en tendens, der er stik imod den intention, som regeringen har, fortsætter hun.

Øremærk pengene til børnene

Både FOLA og BUPL foreslår, at kommunerne fremover skal dokumentere, at pengene bliver brugt til bedre normeringer - eller at der kommer et loft for, hvor mange børn en pædagog kan have ansvar for ad gangen. En slags national standard.

- Når vi nu ved, at det er afgørende for et barn, at de får den bedste trivsel, så er det også nødvendigt, at politikerne tager ansvar for det her, og sikrer, at de penge, der er afsat til området, kommer helt derud, hvor der er behov for dem, siger Elisa Bergmann.

Bureau 2000's beregninger viser også, at omkring 29 kommuner har tilført daginstitutionsområdet ekstra penge, mens budgettet er nogenlunde uændret i omkring 39 kommuner.

Hvis du har oplevelser med konsekvenserne af god eller dårlig normering i den institution, hvor du arbejder eller har dine børn gående, vil vi gerne høre fra dig. Skriv til pasning@dr.dk.