Der gik et lettelsens suk gennem stuerne hjemme hos de hårdt prøvede børnefamilier i går.
Her meddelte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde, at eleverne fra 0.-4. klasse skal tilbage på skolebænken fra mandag.
På pressemødet blev det dog også gjort klart, at genåbningen vil føre til mere smitte, selvom det er en "nålestiksoperation", som Heunicke kaldte det.
I Forældrenes Landsorganisation (Fola), der repræsenterer forældre med børn i dagpleje, dagtilbud og fritidstilbud, er man glade for, at de yngste elever nu får lov til at komme tilbage i skole.
Men risikoen for flere smitteudbrud bekymrer også formand Signe Nielsen. Derfor har Fola skrevet et brev til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).
Rettningslinjer betyder nemlig, at børn der har været nær kontakt til en smittet med den britiske virusvariant B117 skal i selvisolation i 14 dage. Og det kan give problemer for familier, der måske allerede har haft børn hjemme på grund af tidligere smitteudbrud.
- Det kommer til at ramme mange forældre, der allerede maks pressede. Skal det lade sig gøre, så kræver det, at forældrene har ret til at holde sig hjemme hos børnene, siger Signe Nielsen og tilføjer.
- Folk er bange for at miste jobbet - især løstansatte - fordi de sendes hjem med børn i selvisolation.
Hvis man er nær kontakt til en smittet med den gængse coronavirus, kan man bryde selvisolationen, når man er testet på fjerde- og sjettedagen.
Må bruge ferie på isolation
I Valby i København har 33-årige Tina Dahøj taget en uges ferie. Hun er nemlig blevet nødt til at blive hjemme, da hendes tvillingepiger på tre år er sendt hjem fra børnehaven, da en pædagogmedhjælper er coronasmittet.
Det er langt fra første gang, at hun er hjemme med børnene grundet smitte. Hendes seks-årige søn har også været sendt i isolation to gange grundet smitte på skolen, hvor han går i børnehaveklasse.
Denne gang er dog noget helt andet, da de fik besked fra institutionen om, at pægagogmedhjælperen var smittet med B117.
- Det er svært at få til at hænge sammen. Når det kun har været drengen, så har jeg kunnet arbejde, mens han var hjemme. Den her gang er alle tre hjemme, fortæller Tina Dahøj, der til daglig arbejder med rekruttering, men stort set kun har arbejdet hjemme siden marts.
I sidste uge tog hendes mand fri fra arbejdet som maskinarbejder, for at hun kunne arbejde hjemme.
- Det er mega øv at skulle bruge ferie på det. Man gør det jo for at holde smitten nede, siger Tina Dahøj.
Fokus på rettigheder
Det er ikke første gang, at Fola skriver brev til ministeren. Det gjorde man også i efteråret, hvor man skrev det sammen med foreningen Skole og Forældre om netop hjemsendte børn.
Det endte med, at forældre fik adgang til ti dages barselsdagpenge per barn, hvis ikke de havde andre muligheder for at få passet barnet. En ordning, der blev forlænget til 31. marts ved årskiftet.
Og hos Skole og Forældre holder man også et skarpt øje på, hvordan det går med at få de mindste tilbage i skolen, siger landsformand Rasmus Edelberg.
- Arbejdsmarkedet forventer jo, at forældre kan passe arbejdet. Og har forældrene ikke rettighederne på plads, så bliver det ikke bare et samfundssmæssigt problem, men også et politisk problem.
Hjemme i flere omgange
Signe Nielsen fra Fola pointerer, at de ti ekstra dages dagpenge er i alt.
- Vi har hørt om mange, der har været hjemme med børn i flere måneder ad flere omgange.
Derfor håber hun, at Peter Hummelgaard indkalder fagbevægelsen til trepartsforhandlinger og udvider ordningen til efter sommerferien.
- Det er sandsynligt, at mange bliver sendt hjem to gange i 14 dage. Derfor har vi et håb om, at man kan få ret til 30 dage hjemme med dagpenge. Hvis ingen bruger det, så koster det gratis. Det ville give ro på i familier, der er så pressede, fortæller Signe Nielsen.
Peter Hummelgaard skriver dog i en mail til DR, at man ikke på nuværende tidspunkt har planer om at udvide ordningen.
Beskæftigelsesministeren understreger, at selve fraværet i forbindelse med børns sygdom generelt er noget, der reguleres af arbejdsmarkedets parter i de kollektive overenskomster.
- I mange tilfælde vil det være muligt at lave en ordning med arbejdsgiveren, når uheldet er ude. Det er mit klare indtryk, at alle bidrager til at få tingene til at lykkes i denne svære tid. Men jeg kan udmærket forstå udfordringen og forældrenes bekymring, skriver han.
Tilbage i Valby skal familien Dahøj testes for coronavirus i morgen. Hvis prøverne er negative, kan Tina Dahøjs søn igen komme hen i børnehaveklassen, hvor han ikke har tilbragt meget tid i sit første skoleår.
Tina Dahøj håber på, at reglerne bliver ændret, så hun ikke skal bruge mere ferie på sofaen i selvisolation.
- Det er ikke ligefrem en ferie at være hjemme nu her.