En rundspørge, som DR Nyheder har foretaget, viser, at flere af landets folketingspolitikere må lægge øre til hårde henvendelser fra borgere.
Af de 74 personer, som har svaret på rundspørgen, har hele 60 procent oplevet at have været udsat for digital chikane, og knap 30 procent har oplevet at modtage dødstrusler.
Én af dem er sundheds- og psykiatriordfører i SF, Özlem Cekic. Hun har flere gange modtaget mails, der ønsker 'død over muslimer', men det er også blevet til en mail, der decideret truede hende.
- Der stod: Hvis du bliver minister en dag, så skærer vi halsen over på dig. Så det var meget godt, jeg ikke blev minister, forklarer hun.
Politi: Man er mere voldelig
Det at ty til dødstrusler er meget alvorligt, forklarer professor og forsker i IT-etik ved Aalborg Universitet Thomas Ploug, der også er medlem af Etisk Råd.
Alligevel kommer det relativt brede omfang af truslerne ikke helt bag på ham.
- Det ligger jo i forlængelse af en kultur, en onlinekultur, hvor mennesker i høj grad gør brug af meget nedsættende udtryk og nedsættende udsagn om andre mennesker - herunder også politikere, forklarer han.
Politikernes dødstrusler bliver ofte anmeldt til politiet, og her har man en opfattelse af, at tonen online er blevet hårdere.
Det fortæller vicepolitiinspektør i Københavns Politi, Ove Bundgaard Larsen.
- I nogle af de sager, vi har set, er man meget mere direkte, man er meget mere voldelig, og både indhold og omfang af det er større, end det måske har været tidligere, siger han.
- Hvorfor skriver man det til nogen?
Venstres retsordfører Karsten Lauritzen har i sit mailprogram en hel mappe, der indeholder den type mails, som han beskriver som 'ubehagelige'.
- Dem har jeg modtaget ganske mange af, siger han.
- Også på Facebook, hvor folk skriver nogle ret forfærdelige ting, som går langt over det, som jeg vil sige er almindelig anstændighed og god opførsel. Noget af det er ulovligt. Det kan være chikane. Det kan være trusler. Men langt det meste er bare nogle meget, meget ubehagelige ting, hvor man siger: Hvorfor skriver man det til nogen?
Han har aldrig selv anmeldt nogen af de mange ubehagelige henvendelser, som han har modtaget, da han har opfattet det som desperate menneskers handlinger. Han forstår dog godt, at det kan virke skræmmende for mange at læse de ofte meget voldsomme mails.
Er blevet hårdhudet
Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen er også blandt dem, der ofte modtager trusler og chikaneres online.
For hende er de i perioder daglige tilsvininger nærmest blevet hverdag.
- Da jeg startede med at få sådan noget, blev jeg så ked af det og bange og syntes, det var så ubehageligt. Og nu har jeg, på en eller anden måde, fået hård hud, forklarer hun.
Torsdag aften sender DR2 første afsnit af dokumentaren 'Ti stille kvinder', der sætter fokus på den chikane, som kvinder, der deltager i den offentlige debat, udsættes for.