Folketingets vagthund er hård i kritik af ministerium og regioner efter kræftskandale

Over fireårig periode er maksimal ventetid i 6.500 kræftforløb overskredet uden gyldig årsag.

Kritikken fra statsrevisorerne kommer, efter at DR har afdækket problemer med overholdelse af maksimale ventetider på Aarhus Universitetshospital. (Foto: © Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix)

Flere tusinde patienter har ikke fået tilbudt udredning og behandling af deres kræftsygdom inden for de lovbundne maksimale ventetider.

Samtidig er kræftpatienters ret til at få tilbudt behandling på et andet hospital blevet brudt.

Det er blandt konklusionerne i en ny og opsigtsvækkende beretning fra Statsrevisorerne, der udtaler skarp kritik af Sundhedsministeriet og regionerne.

- Alt for mange kræftpatienter venter for længe på at få livsvigtig kræftbehandling. Alt for få kræftpatienter bliver oplyst om de patientrettigheder, der er blevet givet af politikerne, siger statsrevisorernes formand, Mette Abildgaard (K).

Statsrevisorerne udtaler kritik på fem niveauer - skarp kritik er den næstmest alvorlige i rækken.

Statsrevisorerne er en gruppe af seks politikere fra de seks største partier i Folketinget, der har til opgave at kontrollere, om staten og virksomhederne bruger skatteborgernes penge ordentligt og i overensstemmelse med Folketingets beslutninger.

Den krasse kritik fra statsrevisorerne kommer i kølvandet på DR's afdækning af problemerne med at overholde de maksimale ventetider på kræftområdet - blandt andet på Aarhus Universitetshospital.

6.500 forløb uden gyldig årsag

Rigsrevisionen tog sidste forår initiativ til en undersøgelse af kræftpatienternes behandling og har siden gransket patientforløb i perioden fra juli 2019 til juni 2023.

Ud fra en stikprøve lyder konklusionen, at kræftpatienter i 14 procent af forløbene – svarende til 16.300 forløb – ikke er startet behandling inden for tidsfristen.

Der kan være gyldige årsager til overskridelsen – for eksempel patientens helbred eller patientens egne ønsker.

Men Rigsrevisionen kommer frem til, at der i 6.500 forløb ikke er en gyldig årsag til, at der ikke er påbegyndt behandling inden for tidsfristen.

Statsrevisorerne kritiserer også, at regionerne ikke har sikret, at alle kræftpatienter er blevet tilbudt behandling på et andet hospital, hvis de maksimale ventetider er overskredet.

I Rigsrevisionens nye undersøgelse konkluderes det, at regionerne for mellem 3.100 og 6.400 forløb ikke har overholdt kræftpatienternes ret til at få tilbudt behandling på et andet hospital.

Du kan høre meget mere om kræftsagen i Genstarts podcast-serie 'En livsfarlig hemmelighed':

Det estimeres, at i cirka 3.100 forløb har patienten slet ikke fået tilbudt behandling et andet sted.

I de resterende forløb er der givet et tilbud, men her er der uenighed mellem regionerne og Indenrigs- og Sundhedsministeriet om, hvorvidt tilbuddet faktisk lever op til lovkravene.

På den ene side tolker regionerne reglerne sådan, at det er nok at tilbyde patienten, at regionen undersøger muligheden for at finde et andet behandlingstilbud, mens Indenrigs- og Sundhedsministeriet mener, at regionen skal kunne tilbyde patienten et reelt behandlingstilbud inden for tidsfristen.

Rigsrevisionen skriver i deres nye beretning, at de finder det ”stærkt utilfredsstillende”, at der ikke er skabt en fælles forståelse af reglerne.

Regioner: Vi tager det alvorligt

Danske Regioner meddeler i en pressemeddelelse, at de tager kritikken af overholdelsen af de maksimale ventetider for kræftpatienter alvorligt.

- Rapporten understreger, at reglerne på området har været uklare. Der er nu skabt klarhed med en ny vejledning fra Sundhedsstyrelsen og langt mere systematisk monitorering af de maksimale ventetider, skriver Danske Regioner.

I pressemeddelsen påpeger Danske Regioner dog, at de mener, at den metode, som Rigsrevisionen har brugt i sin undersøgelse og konklusion om reglerne vedrørende maksimale ventetider, er meget problematisk.

- Den metode, som Rigsrevisionen har anvendt, giver ikke et retvisende billede af virkeligheden. Vi anerkender, at der har været uklarhed både om fortolkning af regler og i dokumentationen, men det er meget problematisk, at man ganger en stikprøve op. Det betyder i praksis, at kritikken er baseret på patienter, som vi ikke umiddelbart kan identificere og række ud til, udtaler Karin Friis Bach (R), formand for sundhedsudvalget i Danske Regioner.

Også Indenrigs- og Sundhedsministeriet ser med stor alvor på kritikken.

- Det siger sig selv, at reglerne skal være klare, og myndighederne skal have det nødvendige overblik. Derfor har Sundhedsstyrelsen også som led i vores genopretningsplan opdateret vejledningen om reglerne, og vi er ved at indføre en ny overvågning af kræftområdet, som skal forbedre og sikre en mere tidstro overvågning af ventetiderne, udtaler indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde (V) i en pressemeddelelse.

Hun opfordrer patienter, der er i tvivl om, hvorvidt de har fået overholdt deres rettigheder, til at tage fat i patientvejledningen i deres region, som vil kunne hjælpe med at klage til rette myndighed, hvis ens rettigheder ikke er blevet overholdt.