En række chefer og ansatte i selskabet bag Københavns nye multiarena, Royal Arena, har fået en kongelig behandling, ordineret af cheferne selv.
Ifølge Berlingske har selskabet Arena CPHX, der har haft ansvaret for byggeriet, på få år brugt flere millioner kroner på rejser, restaurantbesøg, personalepleje og repræsentation.
Det er et problem, mener Sten Bønsing, der er lektor i forvaltningsret på Aalborg Universitet. Først og fremmest, fordi en del af pengene er skattekroner fra Københavns Kommune.
- Kernen er, at der er brugt flere penge, end der må bruges. Her er der tale om penge, der kommer fra det offentlige, så jeg mener, at man skal følge de samme retningslinjer, siger han til DR Nyheder.
Minder om Brixtofte-sagen
Derudover er der ifølge Sten Bønsing blevet brugt alt for mange penge på nogle middage og rejser, som ikke umiddelbart kan begrundes rent fagligt.
Han peger blandt andet på en middag på Café Victor i København, hvor det 19 mand store selskab spiste og drak for 42.000 kroner.
Sten Bønsing henviser til en tommelfingerregel, som siger, at der højst må bruges 1.000 kroner per person til repræsentationsmiddage. Og det beløb burde have været lavere på Café Victor, pointerer lektoren i forvaltningsret, fordi deltagerne, som ved flere af de andre arrangementer var en del af Arena CPHX.
- En del af det er interne møder og arrangementer, og så har det jo ikke noget med repræsentation at gøre, siger Sten Bønsing.
Hans dom over forbruget i Arena CPHX er hård.
- På rigtig mange punkter synes jeg, at denne her sag minder om Brixtofte-sagen.
- Der bliver brugt de samme argumenter for at forsvare udgifterne, som der blev brugt i Brixtofte-sagen. Og dengang afviste domstolen de argumenter, siger Sten Bønsing.
En måde at motivere mennesker på
Tidligere administrerende direktør i Arena CPHX Claus Wiegand Larsen forsvarer blandt andet en tur til Singapore med følgende ord:
- Det har været med til at skabe merværdi for projektet og for de mennesker, som har knoklet dag og nat for at bygge en international arena i klar verdensklasse. Der er ikke nogen, der har gjort det for egen vindings skyld. Det er en måde at motivere mennesker på, siger han til Berlingske.
Jakob Næsager er gruppeformand for de Konservative i Københavns Borgerrepræsentation. Han mener, at man burde have fundet en anden måde at motivere medarbejderne på. Eller i hvert fald begrænset sig lidt.
- Det er simpelthen noget svineri, at de har ædt og drukket helt umådeholdent på kommunens regning, siger han til DR Nyheder.
Især middagen på Café Victor får ham op i det røde felt.
- Det ligger langt over det niveau, man må bruge, når man er ude og spise på det offentliges regning. Hvis man vil drikke så meget, så skal det være for egen regning, siger Jakob Næsager.
DF: Hvad har overborgmesteren kendt til?
Han opfordrer nu kommunen til at gå ind i sagen og undersøge omfanget, om der eventuelt ligger flere mistænkelige regninger og gemmer sig.
- Og så må vi se, om nogen af dem skal have lov til at betale deres cocktails selv.
Dansk Folkeparti kræver handling fra øverste politiske instans i Københavns Kommune.
- I første omgang vil jeg stille nogle spørgsmål til overborgmesteren, som jo er den ansvarlige. Så må vi finde ud af, hvor længe han har været vidende om det her, og om han i så fald skulle have gjort noget tidligere, siger Finn Rudaizky, der er medlem af borgerrepræsentationen for Dansk Folkeparti, til DR Nyheder.
Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), svarer via sin presserådgiver til Berlingske, at kommunen vil undersøge, om der er sket brud på reglerne.