Kvinder lever i gennemsnit længere end mænd, men nu viser det sig, at der er forskel på, hvor stor forskellen er i de forskellige kommuner.
Forskellen varierer fra knap tre til lidt over otte år. For 85 af de 98 kommuner er forskellen mellem mænds og kvinders middellevetid fra tre et halvt år til fem et halvt år.
Det viser en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk Universitet.
Lever længst i Nordsjælland
Flest af de kommuner, der har kortest middellevetider ligger på Lolland-Falster, i det sydvestlige Sjælland og vest for København.
Både mænd og kvinder har relativt korte middellevetider i København, Lolland og Ishøj kommuner.
Mange kommuner med lange middellevetider findes nord for København. Blandt mændene lever de længst i Allerød og Hørsholm. Blandt kvinderne lever de længst i Dragør og Hørsholm.
Mænd lever længst i fem kommuner
I Glostrup, Vallensbæk, Greve, Ringsted og Brønderslev er mændenes placering i forhold til mænd i andre kommuner betydelig bedre end kvindernes placering. Omvendt er kvindernes placering betydelig bedre end mændenes i de fire ø-kommuner Langeland, Ærø, Fanø og Samsø.
En sund befolkning med gode levevilkår, gode sundhedsvaner og et godt sundhedsvæsen vil andet lige have en lang middellevetid.
Boligforholdene, som kan påvirke flytningsmønsteret mellem kommunerne, kan også have betydning på middellevetiden.
Personer med lav indkomst og dårligt helbred vil sjældent bosætte sig i kommuner med dyre boliger, som Rudersdal, Hørsholm eller Gentofte, men vil have bedre muligheder for at bosætte sig i kommuner, hvor huslejen er lavere.