Den unge mand, der i dag er sigtet for drab på købmand Finn Degn Ovesen, boede på opholdsstedet Gården, der er en del af koncernen Hjorthøjgård.
DR har forsøgt at få et interview med Hjorthøjgårds ledelse i fem uger, blandt andet til dokumentaren "Drabet på købmanden."
Den 10. april meddelte advokat Bjarke Vejby, at opholdsstedet ikke ville svare på DR’s spørgsmål i et interview. Men efter at dokumentaren ”Drabet på købmanden”er blevet sendt, har Hjorthøjgårds ledelse besluttet at lade advokat Bjarke Vejby udtale sig på vegne af opholdsstedet om kritikken i dokumentaren.
Han forklarer, at Gården ikke tidligere har udtalt sig om sagen på grund af frygt for at overtræde deres tavshedspligt.
- Vi er de første der stiller op og vi vil kun stille op, fordi vi kender enkelthederne som vi så kan kommentere, siger Bjarke Vejby.
Påstået seksuelt overgreb
I juli 2017 sker der noget på opholdsstedet Gården, som en dreng opfatter som en seksuel krænkelse af sig.
Ifølge drengen tvinger den unge mand, der nu er sigtet for drab, ham i knæ, han blotter sig og forsøger at presse drengen til oralsex.
Nogle måneder senere bryder drengen sammen og fortæller sin mor om hændelsen. Hun kontakter Jammerbugt kommune, der straks fjerner drengen fra Gården og sender en underretning til Socialtilsynet, der går ind i sagen og senere kritiserer Gården for ikke at orienteret drengens mor og kommunen straks efter den påståede krænkelse. Politiet har bekræftet overfor DR Nyheder, at den unge mand er sigtet i sagen.
Ifølge Hjorthøjgårds advokat, Bjarke Vejby, fandt der ikke nogen seksuel krænkelse sted.
- Der var tale om et sprogbrug, der skulle påtales og drøftes. Det var ikke et sprogbrug, opholdsstedet fandt passende. Det er sådan man har vurderet, siger Bjarke Vejby.
Ingen socialfagligt uddannede i projekt
11 dage før drabet finder sted bliver den unge mand adskilt fra de øvrige unge i et hus over 10 kilometer væk fra Gårdens hovedhus. Socialtilsyn Nord kritiserer i en tilsynsrapport fra december 2017 om Gården, at der ingen ansatte med en socialfaglig uddannelse var i dét projekt med den unge mand.
I forbindelse med tilsynssagen har Gården fremsendt en liste over de ni medarbejdere, der havde vagter på projektet til Socialtilsyn Nord. Der er bl.a. en frisør, en erhvervsfisker og en mekaniker, men altså ingen med en socialfaglig uddannelse.
Hjorthøjgårds advokat, Bjarke Vejby, anerkender, at ingen af de ni medarbejdere, der har vagt med den unge i huset, har en socialfaglig uddannelse.
http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn%3adr%3amu%3aprogramcard%3a5afc9a1da11f9f2034d107e3
Socialtilsynet skriver i tilsynsrapporten, at der i "det projekt, hvor en konkret ung opholdt sig" ikke var socialfagligt uddannet personale. Men Bjarke Vejby siger, at der var uddannet personale "i nærheden."
- Der er en psykolog, der er en socialpædagogisk uddannet, der er en cand.pæd.psyk, og der er en bagvagtsordning, og der er en bagvagtsordning for bagvagtsordningen, siger Bjarke Vejby.
http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn%3adr%3amu%3aprogramcard%3a5afc9d946187a40c40a28af3
Afleveret hos broderen
Fem dage før drabet på købmanden bliver den unge mand indlagt på psykiatrisk afdeling i Brønderslev. Næste morgen vil han udskrives, og ifølge opholdsstedet vurderer psykiatrien ikke, at der er mulighed for at tvangsindlægge ham.
To dage efter udskrivningen og to dage før drabet på købmanden, ønsker den unge mand at besøge sin bror, der bor nær Suldrup. To ansatte kører ham derhen og laver en kontrakt om, at den unge mand skal tage telefonen, når opholdsstedet ringer for at minde ham om, at han skal tage sin medicin.
Den unge mand er i følge personalets optegnelser angst og giver indtryk af at føle sig forfulgt på vejen.
Flere eksperter kritiserer i dokumentaren ”Drabet på købmanden”, at Gården overlader den unge til broderen i den tilstand.
Men ifølge Hjorthøjgårds advokat, Bjarke Vejby, havde Gården ingen andre muligheder.
Kontakt med politiet
Dagen efter, at han er afleveret hos sin bror, stjæler den unge mand en arbejdsbil hos broderen og kører sin vej. Gården siger at de tidligt på aftenen kontakter politiet og oplyser, at de vurderer, han kan farlig. Politiet siger, at de først får den oplysning efter kl. 1 om natten.
Gården mener, at den unge mand var en politiopgave og oplyser, at de i løbet af aftenen havde ti telefonsamtaler med politiet. Bl.a. ringede politiet fem gange til Hjorthøjgårds leder, Lars Andreasen.
Dagen efter blev den unge mand anholdt og digtet for drabet på den nordjyske købmand.