Antallet af fuldtidsansatte på social- og sundhedsområdet med ikke-vestlig baggrund er steget med ni procent fra 2016 til 2017.
Sidste år er der kommet 1.050 flere ansatte med ikke-vestlig baggrund mod 925 med etnisk dansk oprindelse.
Det er første gang, at antallet af nyansatte med ikke-vestlig baggrund overhaler de etniske danskere på området.
Det viser en ny analyse foretaget af magasinet Momentum.
Og det skaber glæde fra flere sider.
- Jeg synes, at det er en meget positiv udvikling. Vi har behov for, at der er mange, der søger ind på det her område, fordi der i den kommende årrække kommer til at mangle enormt mange inden for sosu-området, siger sektorformand i FOA Torben Klitmøller Hollmann
Han tilføjer, at der naturligvis fortsat er et enormt arbejde hos kommunerne for at rekruttere til uddannelserne og til at hjælpe dem, der kan og vil i retning af sosu-uddannelsen.
Det går okay med integrationen på arbejdsmarkedet
Grunden til, at vi i dag ser flere med ikke-vestlig baggrund på sosu-uddannelserne og på vagtplanerne på landets plejehjem, er ifølge Frederik Thuesen, seniorforsker på Vive - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, at der er efterspørgsel efter arbejdskraft i kommunerne.
Ligeledes er der en stigning i uddannelsesniveauet hos ikke-vestlige indvandrere og efterkommere i Danmark.
- Grunden, til at det netop er sosu-området, hvor vi ser en markant stigning, er, at det især er kvindelige efterkommere, som klarer sig godt på ungdomsuddannelserne og på de videregående uddannelser, siger Frederik Thuesen.
Og et stigende uddannelsesniveau betyder, at flere og flere indvandrere og efterkommere får taget en uddannelse, og det er godt for integrationen på arbejdsmarkedet, mener FOA-sektorformand Torben Klitmøller Hollmann.
Sosu-medarbejderne skal afspejle befolkningen
Torben Klitmøller Hollmann mener, at det ikke blot er vigtigt, at vi får flere sosu-medarbejdere, det er også vigtigt, at de afspejler samfundet.
- Vi skal afspejle de ældre, og der kommer flere og flere ældre med ikke vestlig baggrund, og den sammensætning skal personalet også afspejle, siger han.
Torben Klitmøller Hollmann forklarer ligeledes, at gruppen af ikke-vestlige sosu'er har en række kompetencer og fordele i forhold til gruppen af ældre indvandrere, som en etnisk dansker ikke har. Et punkt, som Frederik Thuesen også påpeger:
- Den her gruppe kan noget på sprogområdet og omkring den kulturelle forståelse, som gør dem til en særlig gevinst, siger han.
Han siger dog også, at der er mere arbejde for de ikke-vestlige sosu'er i forhold til at forstå den danske kultur og beherske det danske sprog.
- Det er enormt vigtigt, at sosu-skolerne, sørger for, at de har sprogkompetencerne i orden, og at de forstår de kulturelle koder blandt de etniske danske ældre, siger Frederik Thuesen.
Torben Klitmøller Hollmann fra FOA understreger, at social- og sundhedshjælpere har gennemgået den samme uddannelse, uanset baggrund og etnicitet.