Før var Alexander CS-spiller, nu flyveleder: Forsvaret søger og rekrutterer flere gamere

Gamere - eller esportsudøvere - er efterspurgte i Forsvaret, der jagter deres rumlige evner og veltrænede multi-tasking.

Alexander Hundegger er tidligere, ivrig computerspiller. Mange af de evner, han fik som såkaldt 'gamer', bruger han nu i sit arbejde hos Forsvaret.

- Hunter, approach... Hunter roger, report established.

Flyveleder Alexander Hundegger kommunikerer med to af Forsvarets Merlin-redningshelikoptere, der er i luften på vej til en øvelse vest for Viborg.

Med en fortid som ivrig computerspiller - eller såkaldt ‘gamer’ - har han en profil, som Forsvaret rigtig gerne vil have flere af. Lige nu har han overblikket over det midtjyske luftrum fra kontroltårnet i Karup.

Førhen var det i spilverdener som Counter Strike eller Battlefield, han brugte sine evner. Det er en fortid, som forsøg hos Forsvarsministeriets Personalestyrelse har vist, kan være nyttige i en lang række af Forsvarets uddannelser.

Derfor sætter personalestyrelsen nu en målrettet indsats i gang for at rekruttere flere unge gamere.

- Jeg synes det giver rigtig god mening, for der er mange af de kompetencer man bruger som computerspiller, man også kan bruge i flyvelederfaget, siger Alexander Hundegger.

Målrettet indsats blandt gamere

- Nu er der for eksempel nogen, der kalder på radioen, og jeg skal træffe en række øjebliksafgørelser for, hvad der er vigtigt, hvad der ikke er vigtigt, og hvad jeg skal fokusere på. Man skal kunne skifte mellem forskellige roller, som i et computerspil, konstaterer han.

Fra kontroltårnet i Karup har Alexander Hundegger overblikket over det midtjyske luftrum. Som flyveleder skal han kunne samarbejde, bevare overblikket og træffe hurtige beslutninger. Evner han tidligere trænede som 'gamer' eller computerspiller.

Hos Forsvarsministeriets Personalestyrelse forklarer major og sektionschef Anders Bech, at man nu har indledt et samarbejde med forbundet for elektronisk sport, Esport Danmark. Målet er at få en fod indenfor hos ‘gamer-segmentet’.

- Vi har erfaret, at gamerne har hurtige reaktionsevner, er gode til at skabe overblik i pressede situationer og har blandt andet forstærkede visualiseringsevner i forhold til almindelige unge. Alle evner vi virkelig godt kan bruge, siger Anders Bech, der forklarer, at de unge gamere i første omgang er udset som potentielt kommende flyveledere, piloter eller radar-operatører.

- Og flere andre, hvor det drejer sig om at håndtere et komplekst virkelighedsbillede og kunne manøvrere hurtigt i det, siger sektionschefen ved Forsvarsministeriets Personalestyrelse.

Forsvaret testede Astralis

Anders Bech forklarer, at man på forsøgsbasis blandt andet har testet medlemmer fra det danske esportshold Astralis, der især markerede sig stærkt på hurtige reaktionsevner.

En nylig markedsføring af flyvelederuddannelsen blandt gamere viste sig at skaffe flere kvalificerede aspiranter - og endda billigere - end normalt. Det er den indsats, der nu bredes ud i større skala.

Ifølge personalestyrelsens erfaringer, så kan gamerne sagtens skelne mellem den virkelige og virtuelle verden.

- Det er vi som udgangspunkt ikke bekymrede for. Men i vores udvælgelsesproces er vi jo selvfølgelig meget inde og undersøge, hvorvidt de faktisk er i stand til at skelne og ikke mindst overskue konsekvenserne af de beslutninger, som de vil kunne komme til at træffe i en skarp situation, siger sektionschef Anders Bech.

Kan skelne spil fra virkelighed

I kontroltårnet over Flyvestation Karup fortæller Alexander Hundegger, at han er fuldt ud klar over, at der er menneskeliv i de to Merlin-helikoptere, der kan ses som to mørke prikker gennem ruden.

- Her har det konsekvenser, hvis man gør noget forkert. Det er ikke bare at starte forfra og prøve igen. Der er menneskeliv på den anden side, konstaterer flyvelederen, før radioen skratter.

Passagerflyet til København er klar til afgang. Alexander Hundegger svarer.

- You are cleared to Copenhagen via lotus flight level one two zero.