Aflysning af vigtige militærøvelser, der blandt andet skal skærpe Flyvevåbnets evne til at redde nødstedte i arktiske områder eller evakuere danskere fra konfliktområder.
To ugers tvungen afspadsering til alle, annulleret flyvesimulatortræning og huller i geledderne, der ikke er råd til at fylde ud, når soldater går på pension, eller kontrakter udløber.
Sparekniven har før skåret 23 millioner kroner væk fra Flyvevåbnet - nu viser dokumenter, som DR er i besiddelse af, at der skal skæres yderligere 41,5 millioner kroner væk, inden året er omme.
Det rammer alle dele af Forsvarets flyvende enheder - både F-35- og F-16-kampfly, Hercules-transportfly samt helikoptere og overvågningsfly, der blandt andet holder øje med Kongerigets arktiske områder.
Hos Air Transport Wing i Aalborg, der opererer Forsvarets Hercules-transportfly og Challenger-overvågningsfly, er stort set alle aktiviteter resten af året aflyst.
Det fortæller Karina Brandstrup, fællestillidsmand og flyverspecialist, til DR.
- De unge mennesker, som vi skal forsøge at fastholde, dem kan vi ikke tilbyde meget andet end en utryg og usikker hverdag. De kan ikke få de oplevelser, de gerne vil, siger hun.
Og det er paradoksalt, at politikerne taler om netop fastholdelse og frem mod 2033 investerer 190 milliarder kroner i Forsvaret - mens virkeligheden er utilstrækkelig for de ansatte i Flyvevåbnet, siger Karina Brandstrup.
- Der, hvor vi skal træne og udvikle os, er fjernet. Vores basale soldaterfærdigheder, som vi træner hvert år, er også fjernet nu. Så hele søjlen for vores soldaterliv er væk, siger hun.
En del af større besparelser i Forsvaret
Besparelserne ruller for tiden ud over hele forsvarsområdet, selv om politikerne med 190 milliarder kroner egentlig havde tænkt sig at genopbygge og opruste.
DR har tidligere fortalt om besparelser for 375 millioner kroner resten af året i Forsvaret som følge af budgetfejl og for mange planlagte aktiviteter.
Forsvarsmediet Olfi har tidligere beskrevet sparekravet i både Forsvaret og Flyvevåbnet.
Kravet kommer dog ikke som følge af højere lønudgifter efter OK24-forhandlingerne, men af budgetfejl og merforbrug i hele Forsvarskommandoen.
I Forsvarsministeriet afviser de, at der er tale om besparelser, fordi Forsvarets budget er større i år end sidste år.
I 2022 afholdt Forsvaret senest øvelsen 'Vanguard Rescue', som du kan se i arkivklippet fra TV Avisen den 8. september 2022.
Evakueringen af Kabul året før havde afsløret, at den slags operationer var meget nødvendige at træne. Men på grund af sparekrav er øvelsen aflyst i år.
'Vigtige' øvelser med allierede aflyses i hobetal
I april sendte en kreds af yngre piloter et 'nødråb' til Forsvarsministeriet. I brevet beskrev piloterne, hvordan Flyvevåbnets nye generation af piloter blandt andet savner reel flyvetræning.
- Trods vores nationale forsvarsstrategis fokus på oprustning oplever vi en bekymrende mangel på nødvendig flyvetræning på tværs af vores flytyper, hvilket direkte kompromitterer vores operative parathed og dermed Flyvevåbnets evne til at kunne kæmpe i fremtiden, skriver piloterne i brevet, der er stilet til forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).
Dokumenterne viser, at Flyvevåbnet i den nye sparerunde blandt andet aflyser mindst seks større og mindre øvelser, der omfatter både fly og helikoptere samt simulatortræning.
Det mærker de på Helicopter Wing i Karup, der opererer både Seahawk-, Fennec- og EH 101-redningshelikoptere.
I forvejen løber de nemlig stærkt derude og må prioritere skarpt i deres opgaver. Når øvelser og træning så aflyses, kan det mærkes.
Det siger Berit Dahl, flyverspecialist og fællestillidsmand ved Helicopter Wing i Karup.
- Vi har allerede nogle, der ikke vil være med mere. Det er både de unge og ældre kollegaer, der siger stop, siger hun.
Når det står så slemt til visse steder i Flyvevåbnet, så kan arbejdsglæden ifølge Berit Dahl 'ligge på et meget lille sted' for de ansatte af og til. Travlhed og aflyste øvelser gør ondt.
- Det påvirker selvfølgelig, at øvelser aflyses, og at der ikke må ansættes flere kollegaer. Vi er jo ikke engang der, hvor vi burde være med bemandingen, så det er ikke kun til alt det nye, der mangler folk til - der er opgaver, der ikke kan løses og derfor siges nej til, siger hun.
Selv om Flyvevåbnets beredskab er på redningsopgaver og andet, så er der flere opgaver, der ikke bliver udført, forklarer hun.
- Det går simpelthen for langsomt med at få kollegaer til opgaverne, som ikke bliver færre. Her kan hverdagen ikke hænge sammen længere, siger Berit Dahl.
Generalmajor og chef for Flyvevåbnet: Det rammer os
I toppen af Flyvevåbnet sidder chef og generalmajor Jan Dam.
Han afviser, at der er tale om et ansættelsesstop - for enhederne i Flyvevåbnet må gerne ansætte nye medarbejdere, hvis de har råd. Han anerkender dog, at det er de færreste, der har det.
Han forstår godt, at medarbejderne er utilfredse med aflyste øvelser og manglen på kollegaer og er ærgerlig over, at budgetterne for i år ikke holder.
- Det opfattes jo som en besparelse og et alvorligt indgreb i ens træning og uddannelse. Så jeg kan godt forstå, at der er nogle, der synes, at det er alvorligt. Og det synes jeg jo også, siger Jan Dam.
Også de aflyste øvelser er vigtige - for hele Flyvevåbnet, erkender Jan Dam.
- Der er ikke nogen af de øvelser, vi planlægger at deltage i eller planlægger at stå for, som ikke er vigtige.
- Og øvelser og træning er vigtigt for vores flyvevåben generelt og for hver enkelt soldat. Det er vigtigt, at vi får dem gennemført, og derfor har det konsekvenser, når vi aflyser dem. Og det kan mærkes, siger han.
Han har - sammen med viceforsvarschef Kenneth Pedersen - holdt møde med de unge, utilfredse piloter.
Jan Dam ærgrer sig over, at Flyvevåbnet på grund af besparelser og uklarheder om opgaven for nogle ikke er en attraktiv arbejdsplads lige nu. For han har brug for dem.
- De medarbejdere, der kunne finde på at blive så ærgerlige over situationen, at de går – dem har jeg jo altså brug for lige om lidt til at løse det kæmpe opgavekompleks, der kommer vores vej – med nye kapaciteter og nye opgaver, siger han.
Det har ikke været muligt at få et interview med forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).
I videoen herunder kan du høre Jan Dam forklare, at situationen lige nu er alvorlig.