Flere tusinde nordkoreanere trodser hvert år frygten for en brutal straf og flygter ud af det fattige og isolerede land.
To af dem, et par, nåede i det forløbne år ad en ukendt rute til asylcentret i det fjerne Hanstholm, hvor de 30. november ifølge eget udsagn blev opsøgt af nordkoreanske agenter, som angreb og truede manden, da han var gået udenfor for at ryge en cigaret.
De slog ham i hovedet og forsøgte at kvæle ham med en plastiksnor. De flygtede først, da hans kone kom til og råbte om hjælp.
Politiet i Thisted oplyser, at man har registreret en anmeldelse om overfaldet, og at episoden stadig efterforskes. Selv om det efter politiets opfattelse ikke er påvist, at mandens skader på hoved og hals "er påført af tredjemand", som vicepolitikommisær Ralf Hove Larsen fra Thisted Politi forsigtigt siger til DR Midt og Vest.
Politets Efterretningstjeneste, PET, er informeret om sagen, men det lokale politi understreger, at det ikke kan bekræfte, at nordkoreanske agenter har været aktive i området.
Trusler om halshugning
Den overfaldne asylansøger, Bae Jun-sik, oplyser i en desperat mail til en aktivistisk amerikansk organisation, HRNK, som kæmper for menneskerettigheder i Nordkorea, at han i ugerne inden opholdet modtog adskillige trusler på koreansk.
Han blev blandt andet truet med, at man ikke ville tøve med at hugge hans hoved af, hvis han ikke vendte tilbage til sit fædreland.
HRNK's direktør, Greg Scarlatoiu, har i telefonen talt med både Bae Jun-sik og hans kone om deres situation i Danmark. Bae oplyste, at parret "dirrede af ekstrem frygt og bekymring". Men især samtalen med konen gjorde indtryk på Greg Scarlatoiu.
- Måske ved jeg ikke meget om sagen, men jeg kan helt sikkert mærke det, når jeg taler med en koreansk kvinde, som synes at være ægte skrækslagen og ulykkelig, udtalte han før jul til radiostationen Radio Free Asia's webside.
Store sprogproblemer
Det nordkoreanske par hævder at være flygtet fra en straffelejr i Nordkorea, hvor de var anbragt efter et tidligere flugtforsøg til Kina. Baes far begik selvmord i lejren i desperation efter at være blevet udsat for tortur. Parret fortæller, at de efterlod to børn på ni og tre år i lejren.
De boede kortvarigt i et andet asylcenter i Sønderjylland inden opholdet i Hanstholm. Her blev parret udsat for de første overfald og trusler fra, hvad de opfatter som nordkoreanske agenter. Agenterne var ifølge parrets oplysninger mest interesseret i oplysninger om andre nordkoreanske flygtninge i Danmark.
I Hanstholm havde de kort efter det politianmeldte overfald store problemer med både politi og myndigheder på grund af sprogvanskeligheder. Bae og hans kone taler kun koreansk. Men efter man fik tilkaldt en kyndig koreansk tolk, blev parret ifølge den anerkendte Nordkorea-forsker Marcus Nolands blog bragt til et sikkert sted et tredje sted i Danmark, hvor det har opholdt sig i julen.
Marcus Noland synes også at have sine informationer fra HRNK. Oplysningen om, at parret er flyttet til et tredje asylcenter bekræftes af politiet i Thisted.
Ikke de eneste
Der er ikke ret mange nordkoreanske flygtninge i Danmark, men Bae Jun-sik og hans kone er ifølge DR Nyheders oplysninger ikke de eneste.
- Ligesom mange andre nordkoreanske flygtninge kunne jeg ikke længere holde sulten og afsavnet ud. Jeg var nødt til at finde en måde at overleve, skrev han i en mail til HRNK.
Også i Kina og Sydkorea er der rapporter om, at nordkoreanske agenter opsøger flygtninge med det formål at få dem til mere eller mindre frivilligt at vende hjem til deres hjemland. Der er også rapporter om hårdhændede bortførelser af uheldige flygtninge, og ifølge Radio Free Asia blev en nordkoreaner fornylig udvist af Canada for at have forsøgt en sådan bortførsel.