Fødevarestyrelsen er gået i gang med at undersøge, om giftige fluorstoffer vandrer fra papiremballage over i madvarer, som en ny phd-afhandling siger.
Hvis de gør, er stofferne ulovlige og skal fjernes fra papirposer og papæsker, lover fødevareminister Mette Gjerskov. Undersøgelsen ventes afsluttet i februar, oplyser hun til Ritzau.
Punktum
- Det giver selvfølgelig anledning til panderynker i Fødevarestyrelsen. Det er vigtigt at slå fast, at det er ulovligt, hvis stoffer, som mennesker bliver syge af, kan overføres fra emballage. Punktum, siger Mette Gjerskov.
Ministerens udmelding kommer på baggrund af ny opsigtsvækkende forskning, som viser, at indpakningen af mange fødevarer udsætter os for særdeles farlige giftstoffer. Den helt nye opdagelse bekræfter, at det øger risikoen for kræft og nyre-sygdomme markant hos forbrugerne.
Tørre fødevarer
Kemikeren Xenia Trier fra Fødevareinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet har undersøgt 74 forskellige pap- og papiremballager. I over halvdelen af dem fandt hun sundhedsskadelige fluorforbindelser - blandt andet i OTA's økologiske solgryn.
- Papir og pap bliver brugt rigtigt meget til tørre fødevarer, siger hun til TV Avisen, men også til frosne fødevarer og til noget, man putter i mikrobølgeovnen.
Stoffer kan sky vand og fedt, men amerikanske studier har vist, at de samtidig overføres til fødevarerne og havner i kroppen.
Grænsen er oversteget
Fluorforbindelser er et problem at få ind i kroppen, for de er stort set umulige at komme af med igen. De kan ophobes i kroppen, og det gør det nødvendigt at undgå, at en ophobning finder sted.
Sammenholder Xenia Trier sine data med, hvad en almindelig dansker spiser af müsli, bagselv-rugbrød, popcorn og alt muligt andet, der er pakket ind i pap eller papir, overstiger det - alene på grund af emballagen - grænsen for, hvor mange fluorforbindelser man ifølge EU må indtage om dagen.
- Efter jeg har fundet de her fluorstoffer, køber jeg selv müsli i plastik, siger hun til TV Avisen.