Når der skal styres maskiner, gøres rent eller pakkes frugt på arbejdspladser rundt i Danmark, bliver det oftere gjort af personer med et udenlandsk statsborgerskab.
For tre år siden besatte arbejdere fra udlandet, hvad der svarer til godt 107.000 fuldtidsstillinger i Danmark.
Det tal er i dag steget til godt 130.000 - en stigning, der svarer til 21 procent. Det viser nye tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
Flere udenlandske hænder i industrien
Den udenlandske arbejdskraft vinder frem i samtlige brancher, men det er særligt inden for industri, rengøring, transport, hoteller og restaurationer, at de ansatte kommer fra den anden side af landegrænsen.
De fleste udenlandske arbejdere kommer fortsat fra Polen, Sverige og Tyskland, men i løbet af de seneste tre år er der blevet færre svenskere og tyskere, mens arbejdskraften fra Polen og lande som Bulgarien, Rumænien, Italien, Spanien og Portugal er steget.
- Udlændinge er mere fleksible
Virksomheder finder fordele ved den udenlandske arbejdskraft, viser en rundringning, som DR Nyheder har foretaget blandt 45 danske virksomheder i industrien eller i hotel-, restaurations-, eller rengøringsbranchen.
Mens 15 svarer, at der ingen forskel er mellem danske og udenlandske arbejdere i de ufaglærte stilllinger, svarer 17 af virksomhederne, at de udenlandske statsborgere udmærker sig positivt.
Flere nævner, at udlændingene er mere fleksible, mere arbejdsvillige, mindre syge og mere stolte af deres arbejde.
Rundringningen er dog ikke kun vand på udlændingenes mølle. Fem virksomheder oplyser, at de fortsat foretrækker dansk arbejdskraft i de ufaglærte stillinger og nævner sprogbarrierer blandt udlændingene som den væsentligste grund.
Tager job fra ufaglærte danskere
Arbejdsmarkedforsker ved Københavns Universitet, Søren Kaj Andersen, beskæftiger sig med udenlandsk arbejdskraft fra Øst- og Centraleuropa.
Når han har talt med danske virksomheder, der benytter ufaglært, udenlandsk arbejdskraft, har der tegnet sig det samme billede, som rundringningen giver.
- Arbejdsgiverne fremhæver dem som fleksible. De vil arbejde på forskellige tidspunkter af døgnet og har et minimalt sygefravær, siger han og tilføjer, at der også er en løngevinst at hente for flere af virksomhederne, da udlændinge ofte får lidt mindre i løn end deres danske kollegaer.
Ifølge Søren Kaj Andersen er den udenlandske arbejdskraft overordnet set positiv, fordi den bidrager til den danske økonomi ved at tage job, som mange danskere ikke søger eller ikke vil tage.
Men det er samtidig problemet.
- Ledighedstallene gennem de senere år viser, at det primært er ufaglærte danskere, der er blevet ledige, så udlændingene tager job, hvor vi i forvejen har ledighed, siger Søren Kaj Andersen.
Med temaet 'Danmark på overførsel' sætter DR i disse uger fokus på det danske arbejdsmarked.
I aften kan du se første del af programmet 'Den dag de fremmede forsvandt'. Programmet er et socialt eksperiment, hvor arbejdsløse danskere i en uge overtager job, som udenlandske arbejdere ofte har. Se med klokken 20.45 på DR 1.