Lidt over midnat fredag aften i sidste uge lød luftsirenerne i Aabenraa, og mobil-varslingssystemet ”S!irenen” gik i gang.
Stormfloden havde nemlig fået watertuben i byen til at bryde sammen, og pludselig strømmede vandet ind i midtbyen. Så folk på Madevej, Kathale, H.P Hanssensgade, dele af Rådhusgade, Opnørplads, Kilen, Gasværksvej og Reberbanen skulle søge væk.
Men selvom der er omkring 11 minutter i bil til Rødekro, så gik luftsirenen også i gang der. Og det vækkede Irene Olsens ni-årige søn, der blev meget bange.
- Han blev rigtig, rigtig forskrækket. Han ved jo godt, at de her sirener betyder noget alvorligt. Så han panikker måske en lille smule, siger hun.
Det var kun en af flere ting, der i sidste weekend gik galt med de systemer, der skal varsle os danskere om farlige situationer og få os til at søge væk.
Luftsirenen lød i områder, hvor den ikke skulle – som i Rødekro. Ligesom folk, der ikke var i de berørte områder, fik varslingen fra mobil-varslingssystemet ”S!renen”. Og nogle af dem, der skulle have varslingen på telefon, fik det ikke.
Erkender fejl og undersøger nærmere
Det er Beredskabsstyrelsen, der står for systemet, der varsler folk på telefonen.
Her erkender de, at der var flere ting, der slog fejl. Men hvad det var, kan de endnu ikke svare på.
Det fortæller Bjarne Sivertsen, der er kommunikationsrådgiver i Beredskabsstyrelsen.
- Vi skal have undersøgt det hele, fundet ud af, hvad der skete, og så skal vi have imødegået problemerne. Og det kommer vi til at bruge meget tid på de næste dage. Men om der går to dage eller to uger, tør jeg ikke spå om, siger han.
Også i maj da varslingssystemet ”S!irenen” blev testet, var der danskere, der ikke fik varslingen.
Ifølge Beredskabsstyrelsen skyldes det, at der var en ny softwareopdatering til iPhone, som mange ikke havde fået installeret. Og at der stadig var nogle, der var på 3G-netværk, som systemet ikke virker på.
Men det er ikke det, der er gået galt ved varslingen i Aabenraa i sidste weekend, vurderer Bjarne Sivertsen fra Beredskabsstyrelsen.
- Vi tror, at der er sket mere end en fejl. Men vi er ret sikre på, at det ikke er det samme, der har forårsaget det i Aabenraa, siger han.
Menneskelig fejl
Det er politiet, der sammen med det lokale beredskab skal beslutte, hvor luftsirenerne skal lyde. Men det er politiet, der skal sætte dem i gang. Også her er de ved at evaluere weekendens varsling.
Allerede nu kan de konkludere, at det var en menneskelig fejl, der fik sirenerne til at hyle i Rødekro og andre områder, hvor de ikke skulle.
I et skriftligt svar til DR skriver politiinspektør ved Rigspolitiet Bo Samson følgende:
- Vi forsøger løbende at forbedre vores procedurer for udsendelse af beredskabsmeddelelser, og en hændelse som denne giver helt naturligt også anledning til at pudse procedurerne af.
Der var også nogle, der fik varslingen, op til 24 timer efter den skulle være kommet. Det skyldes nedbrud på telemaster, har Syd- og Sønderjyllands Politi oplyst på mediet X - tidligere kendt som Twitter.
Hos familien Olsen i Rødekro har Irene forståelse for, at der kan ske fejl – også selvom familien brugte det meste af natten på at berolige sønnen.
- Når det hele skal gå så hurtigt, så tror jeg, at det er umuligt at undgå menneskelige fejl. Og i mine øjne er det her et af de steder, hvor der er sket mindst skade ved den her menneskelige fejl, siger hun.
Næste dag havde sønnemand da også lagt frygten bag sig og ville hellere spille Pokemon Go end bekymre sig om vejret.