I Roskilde bliver ventelisten til en studiebolig bestormet af unge, der skal studere i nærliggende København. Tendensen er den samme i Jylland, hvor høje priser og mangel på studieboliger i Aarhus får studerende til at se mod mindre nabobyer.
Blandt dem er Lisette Høimark Jacobsen på 21. Hun læser til socialrådgiver i Aarhus, men bor godt og vel 30 minutters togtur sydpå i Horsens.
- Jeg får meget mere for pengene her i Horsens. Her bor jeg i en lejlighed på 35 kvadratmeter med eget køkken, bad, stue og en hems frem for et værelse på 9 kvadratmeter i Aarhus, siger Lisette Høimark Jacobsen, der betaler 2.070 kroner i husleje.
Næsten hver tredje ansøger læser i København
I Roskilde angiver helt op til en tredjedel af de studerende, der skriver sig op til en studiebolig i byen, at de til daglig læser i København.
- Det er en ny udvikling, der hænger godt sammen med, at der er stor mangel på studieboliger, og derfor virker det meget attraktivt at bo inden for pendlerafstand af København, siger Rasmus Okholm-Hansen fra Regionalindstillingsudvalget, der administrerer og fordeler domkirkebyens studieboliger.
Tendensen er den samme i Randers, hvor kommunen oplever den samme interesse fra de mange studerende i nabobyen Aarhus. Det oplyser kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt til DR Nyheder.
Studerende: Risiko for frafald stiger
Tendensen er et problem, fordi risikoen for at springe fra og stoppe studiet stiger, jo længere væk den studerende bor fra studiestedet, lyder det fra Danske Studerende Fællesråd. Grunden er, at afstanden går ud over muligheden for at danne et netværk, læsegrupper samt et socialt liv.
- Det er skørt, at der hvert eneste år er kæmpe problemer med at skaffe betalelige studieboliger i de store byer, men alligevel bliver der ikke bygget noget, der er til at betale for studerende, konstaterer formand Johan Hedegaard Jørgensen.
Man går glip af noget
I Horsens genkender Lisette Høimark Jacobsen følelsen af at ‘gå glip af noget’.
- Jeg kan selvfølgelig godt mærke, at der ikke er det samme liv i byen, hvis jeg skal ned og have en kop kaffe eller en øl med vennerne. Men jeg har valgt at prioritere, og jeg føler egentlig, at det er okay, at jeg skal tage toget frem og tilbage mellem Horsens og Aarhus.
Til gengæld slipper Lisette Høimark Jacobsen for at arbejde i sin fritid eller tage et studielån, for at få råd til tag over hovedet. Med den nuværende husleje klarer hun sig udelukkende på SU’en.
Hun fortæller, at hun insisterer på at have en fornuftig økonomi, den dag hun er færdig med at læse. Det betyder også, at hun gerne indretter sig derefter, når der er fest og sociale arrangementer oppe i studiebyen Aarhus.
- Jeg tager toget hver dag og det fungerer fint. Desuden er mine medstuderende gode til at spørge, om jeg vil med til arrangementer. Selvfølgelig er det lidt træls, hvis man har fået for meget at drikke, men så må man indrette sig derefter, for der er altid en veninde eller to, der tilbyder at man kan overnatte hos dem, hvis det er, hvad man har brug for, siger Lisette Høimark Jacobsen.