De er blevet et af beredskabernes yndlingsværktøjer, når det trækker op til oversvømmelse eller stormflod - de såkaldte watertubes.
Også ved weekendens massive oversvømmelser og stormflod i store dele af det sydlige Danmark, blev der rullet kilometervis af watertubes ud.
Der var bare et problem. Flere steder holdt watertubesene ikke vand - helt bogstavligt talt.
Det oplevede man blandt andet på Fjordvej i Kolding natten til lørdag, hvor der gik hul på en af de massive vandpølser.
- Vi var ude for at efterfylde den med vand, og så lige pludselig var der vand over det hele, og vores folk på stedet løber for ikke at blive fejet ned af de store vandmængder, der pludselig er på stedet.
- Vi tænker, at det kan da ikke passe, at den er sprunget, men så gik der lige et par minutter, og så kunne vi konstatere, at den var sprækket hele vejen, fortæller Erik Eg, der er operationschef i Trekant Brand.
Den ødelagte watertube betød, at vandet fra Kolding Fjord ikke kunne holdes tilbage, og flere huse i området blev oversvømmet. Også i Aabenraa og Faaborg havde de problemer med deres watertubes i løbet af fredag og lørdag.
I Aabenraa blev en større del af havnen oversvømmet, fordi watertuben ikke holdt.
- Min vurdering er, at den belastning, der kom ude fra Aabenraa Fjord, var det, der fik den til at briste. Den har nok stået et sted, hvor strømforholdene har presset rigtig godt på, så den ikke kunne holde til trykket, siger Holger Andersen, beredskabsdirektør i Brand og Redning Sønderjylland.
Danske Beredskaber: Mere faste løsninger i fremtiden
Hos Danske Beredskaber, der er en sammenslutning af alle kommunale beredskaber, kan man også se tilbage på nogle meget travle dage, og her peger de på, at der skal laves mere permanente foranstaltninger.
- Den bedste løsning, når vi nu ikke kan gøre noget ved klimaet på den korte bane, det vil ofte være at lave nogle faste løsninger. Altså diger, mure i beton og den slags, og det har vi jo allerede mange steder, for eksempel ved Vestkysten, hvor man tidligere har haft store højvandsituationer, siger Tim Ole Simonsen, der er konstitueret sekretariatschef i Danske Beredskaber.
Tim Ole Simonsen understreger, at watertubes ofte er et godt redskab til at dæmme op for oversvømmelser og understreger, at det er svære vilkår for selv de bedste midlertidige løsninger, når der både er høj vandstand, store bølger og vindstød af orkanstyrke, som tilfældet var i denne weekend flere steder.
Voldsommere vejr vil give udfordringer
Det er ikke kun hos Danske Beredskaber, man mener, at man bør lære af weekendens voldsomme vejr. Den opfattelse har Karsten Arnbjerg-Nielsen også. Han arbejder som innovationsdirektør i Rambøll og er tidligere professor i klimatilpasning ved DTU Miljø.
- Der er grænser for, hvor meget belastning en watertube kan klare, hvis der kommer bølger, og det gælder også andre midlertidige tiltag som sandsække, siger han.
Derfor mener Karsten Arnbjerg-Nielsen også, at der skal tænkes nyt i måden, vi bosætter os på.
- Det, vi skal hen imod, er, at vi bygger mindre og har færre værdier, der ligger tæt på kysten.
- Kystoversvømmelser er det store problem, vi har i Danmark i forhold til klimaændringer. På samme måde som man har problemer med skovbrande i Grækenland og tørke i Spanien, så er det her vores store fælles problem, siger han.
Holger Rasmussen fra Brand og Redning Sønderjylland siger, at en kommende evaluering må afgøre, hvad man skal i fremtiden, når lignende vejrforhold rammer.
- Watertubes holder så rigeligt med en vandstandsprognose på 1,6 eller 1,7 meter, hvor vandet stille stiger, og der ikke er så meget vind. Men vi må finde ud af, hvad vi gør, hvis vi får orkan og kommer over de 2,16 meter, som vi oplevede i Aabenraa, siger han.
Naturskaderådet har meldt, at det var en stormflod, der ramte store dele af de sydlige kyststrækninger samt dele af Jyllands og Sjællands østkyst og på Bornholm fredag og lørdag.