Gennem mange år har flere og flere børn med danske rødder oplevet, at deres forældre er gået fra hinanden.
Den tendens ses nu også i nydanske familier, der kommer fra ikke-vestlige lande som Tyrkiet, Somalia, Irak og Pakistan.
Mens cirka hver tredje etnisk danske barn har oplevet en skilsmisse, gælder det nu hver fjerde med etnisk minoritetsbaggrund. Det fremgår af en ny rapport fra SFI - Det nationale Forskningscenter for Velfærd.
Somaliere bliver oftest skilt
Rapporten er den første af sin slags, som også bygger på interview med børnene selv. Og den giver et billede af, at der er stor forskel på, hvor hyppigt parforholdene går i stykker blandt de største minoriteter i Danmark.
Blandt tre ud af fire somaliske unge bor forældrene hver for sig, mens det kun gælder godt hver femte med tyrkisk baggrund.
Skilsmisse er tabu
Årsagerne til skilsmissen er ikke overraskende ofte uoverenstemmelser, og at parret udvikler sig i forskellig retning. Men rapporten finder også, at de konfliktramte nydanske familier ofte er dannet på et spinkelt grundlag, måske har parret kun kendt hinanden overfladisk eller slet ikke inden ægteskabet, og derfor har ægteskabet ikke mange "gode år" at trække på, når stridighederne opstår.
I en del af de interviewede familier fører konflikterne i hjemmet også til vold, fortæller en af forfatterne til rapporten, seniorforsker ved SFI, Mai Heide Ottosen.
- Manden banker konen og i nogle tilfælde også børnene. Vi ser eksempler på, at nogle fædre har misbrugsproblemer, og der også eksempler på psykisk sygdom, siger hun.
Skilsmisse er et stort tabu i familier fra ikke-vestlige lande, og det er en af forklaringerne på, at bruddene er mere voldsomme.
- Der er ikke særlig høj tolerance over for skilsmisser. Det kan være forbundet med skam at blive skilt, og derfor skal der virkelig meget til, for at forældrene vælger at gå fra hinanden, siger Mai Heide Ottesen.