Københavns Politi skal i en ny retssag forklare, hvorfor fredelige personer blev hindret i at vise det tibetanske flag på offentlige steder.
I går fastslog Østre Landsret, at politiet greb ind i en stribe tilfælde under den kinesiske præsidents besøg i juni 2012, og nu er der kommet fokus på et besøg i juni 2013 af den højtstående kinesiske politiker Yu Zhengsheng.
- Vi er ved at forberede sagerne. Der vil blive tale om et krav om godtgørelse, fordi politiet har handlet i strid med den europæiske menneskerettighedskonvention og grundloven, siger Tobias Stadarfeld Jensen fra advokatkontoret Bonnez og Ziebe.
Falun Gong-støtter fjernet
Påstanden er, at politiet krænkede borgernes ytringsfrihed.
I det ene tilfælde - det var grundlovsdag - kørte en motorcykelbetjent tæt op foran Jens Christian Nielsen, der stod i et vejkryds ved Avedøreværket. Dermed sørgede politiet for, at den prominente gæst ikke kunne se Nielsens to flag, har han fortalt.
I det andet greb politiet ind, da Luna Pedersen lynede sin trøje ned ved Christiansborg, så man kunne se hendes T-shirt med det tibetanske flag.
Under det kinesiske besøg i 2013 fjernede politiet ligeledes to personer fra Falun Gong, der stod i deres markante gule trøjer ved Amalienborg Slotsplads. Den ene er en 87-årig mand, og den anden er en kvindelig pensionist.
Politiet har skiftet kurs
Disse to personer forsøger at få fri proces til at føre retssagen om blandt andet krænkelse af ytringsfrihed, oplyser Tobias Stadarfeld Jensen.
Tilsyneladende har ordensmagten skiftet kurs på grund af erfaringerne med statsbesøget i 2012.
I hvert fald har Københavns Politi for nogle dage siden fortalt Justitsministeriet, at betjente nu nøje instrueres om, at de ikke må hindre borgernes lovlige aktiviteter. Det fremgår af en orientering af Folketingets retsudvalg.
Støttekomiteen for Tibet har klaget til flere myndigheder over indgrebene. Endnu er der ikke kommet en beklagelse eller en undskyldning fra politiet, oplyser formand Anders Højmark Andersen.
/ritzau/