Dér! Og dér!
Der var ikke blevet sejlet længe, før familien Graversen kunne spotte sæler i Øresund.
Familien har været på sælsafari ud for Helsingør, og det var en succes, fortæller far Daniel Graversen.
- Man tænker, det er sådan noget, der sker i Grønland, men nu ser vi dem her i Danmark.
Det er Øresundsakvariet, som er en del af Københavns Universitet, der arrangerer sælsafarien. Og det kommer ikke bag på dem, at de på dagens safari mødte mere end 100 sæler.
Faktisk oplever de, at der er kommet en del flere sæler i Danmark de seneste år, fortæller biolog og naturformidler Catharina Marcussen, som også står for sælsafarierne i Øresund.
- Sælbestandene vokser de fleste steder i landet, og det er vi selvfølgelig rigtig glade for, siger hun.
Anders Galatius er seniorforsker ved Institute for Ecoscience på Aarhus Universitet, og så er det ham, der overvåger og tæller sælerne i Danmark. Han genkender også, at der er kommet flere sæler rundt omkring.
- I den sydvestlige Østersø, hvor Øresund hører til, der bliver sælerne ved med at gå frem, siger han.
Det er særligt, når han tæller sæler på hvilepladser rundt omkring i Øresund, at han lægger mærke til, at der er flere.
Effektive forbud?
Siden starten af året har det være forbudt at fange torsk i hele Østersøen - og det gælder altså også i bælterne og Øresund.
Og hvis du spørger Øresundsakvariet, er forbuddet måske en af grundene til, at flere sæler bliver lokkes til Danmark, siger Catharina Marcussen.
- Der er masser af småtorsk nu, som sælerne godt kan lide at spise. Det nyder de godt af, forklarer hun.
Men seniorforsker Anders Galatius tror ikke, at torskeforbuddet spiller den store rolle. Både fordi, det ikke er særlig længe siden, at forbuddet kom - og så er sælerne ikke den kræsne type, forklarer han.
- Sælerne er generalister, så fordi der måske kommer lidt flere af en enkelt art, det er ikke det, der gør det.
Han nævner i stedet et andet forbud: Forbud mod at jage sæler.
- Sælerne har lige så meget grund til at kunne lide Danmark nu, som de altid har haft. Så en grund til, at vi nu har fået flere sæler, er fordi vi er stoppet med at skyde på dem, siger han.
Flere sæler
Chancerne for at spotte sæler, der slænger sig på kysterne eller plasker rundt i vandet i Danmark, bliver kun større i fremtiden, lyder det fra de to eksperter.
Men det kræver, at der er mad til sælerne, siger Catharina Marcussen fra Øresundsakvariet.
- Så længe vi passer på vores havmiljø og sørger for, at vores fiskebestande er sunde, så kommer vi ogås til at se flere sæler.
Anders Galatius peger også på, at forbud mod at fiske med bundtrawl i Øresund, betyder, at havområdet er mindre medtaget end andre farvande, hvilket måske kan lokke flere sæler til.
- Mit bud er, at vi vil se en kraftigere indvandring af gråsæler i Danmark, fordi det har før været den mest almindelige art her, siger han.
Tilbage i båden i Øresund har familien Graversen set mere end 100 sæler på dagens sælsafari, og det ville da kun være fedt, hvis der kom flere i fremtiden, siger Daniel Graversen.
- Det er godt, vi har et havmiljø, hvor sælerne synes, det er fedt at komme.
Begejstringen er også tydelig hos familiens mindste, Erik Graversen, der snart starter i 2. klasse. Han er ikke i tvivl om, at oplevelsen ryger lige i top fem.